03 Juni 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Farliga armeringsjärn vid Åmmebergs bad

Borgmästarholmens dumpade bryggor vid Åmmebergsbadet vittrar sönder med armeringsjärn kvar i vattnet. Foto: Lars OscarsonBorgmästarholmens dumpade bryggor vid Åmmebergsbadet vittrar sönder med armeringsjärn kvar i vattnet. Foto: Lars Oscarson

Badplatsen som stängdes har blivit en skrottipp. Ditforslade gamla bryggor vittrar sönder. - Jag har själv skadat mig på vassa armeringsjärn, berättar Lars Oscarson, ordförande i Kärrabergets Samfällighetsförening.

Lars Oscarson har nu i ett brev till kommunens kultur- och teknikförvaltning slagit larm om läget vid den förra badplatsen i Åmmeberg som stängdes för två år sedan på grund av miljögifter i marken. En åtgärdsplan påbörjades förra året med en uppfyllnad av badstranden och en stenanslutning mot vattnet.

Här ligger bryggorna dumpade i Åmmeberg. Hur länge? undrar de boende.
"Betongskikt ligger i vattnet både med och utan utstickande armering."
"Är parkeringsytan reservsoptipp i Åmmeberg?" Foto: Lars Oscarson

Det såddes gräs på strandområdet för en ny rekreationsyta och det sköts bra, anser Samfällighetens ordförande. Men i och med stängningen av badet lades det upp två långa sektioner bryggor, som troligtvis kommer från Borgmästarholmen bryggombyggnad.

Armeringsjärn i vattnet

- Nu i sommar kan vi bara konstatera att det f d badet har blivit någon typ av skrottipp. I vattnet ligger de gamla bryggorna från Borgmästarholmen och vittrar sönder. Det medför att det armerade betongskiktet som skall skydda frigoliten lossnar och är nu utspritt i vattnet på ett stort område, konstaterar Lars Oscarson och har skickat med bilder.

- Jag har själv skadat mig ett antal gånger i sommar, och plockat upp vassa armeringsjärn.

Åmmeberg hamnat i skuggan?

Ett annat problem är att i samband med fyllnadsarbete kördes tillhörande parkeringsyta sönder så att ett antal uppstickande stora stenar sticker upp.

- Parkeringsytan har blivet någon typ av soptipp, skriver Oscarson och vill ha svar av kommunen på ett antal frågor om vad som händer med de boendes rekreationsområde med bad i Åmmeberg:

  • Hur tänker kommunen med bryggorna, är de tänkta att byggas om och återanvändas?
  • När är det planerat att bryggorna transporteras bort till avsedd förvaringsplats på land?
  • Kommer kommunen själva att sanera skrotmaterialet i vattnet och när är åtgärden planerad?
  • Hur länge kommer parkeringsytan vara reservsoptipp i Åmmeberg?
  • När tänker kommunen justera till de uppkörda stenarna på parkeringsytan?
  • Vad händer med vårt rekreationsområde med bad i Åmmeberg, hur fortgår arbetet?
  • Är de så att de mindre orterna i Askersunds kommun nu har kommit i skuggan av tätortens expansion?

- Det har somnat in på något sätt, säger Lars Oscarson till Sydnärkenytt och räknar med en snabb återkoppling från kommunen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-12 2:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.