01 December 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Mårten cyklar och spelar för klimatet

Mårten Falk på väg mot Snavlunda. Lägg märke till gitarrfodralet på kärranMårten Falk på väg mot Snavlunda. Lägg märke till gitarrfodralet på kärran

Nu onsdag kväll, spelar gitarristen Mårten Falk i Snavlunda kyrka. Han är ute på en liten turné i Mellansverige. Det som är lite annorlunda är att han cyklar mellan spelningarna, som en manifestation för klimatet. Vi träffade honom i Rönneshytta.

Mårten, som är klassik gitarrist, bor I Vadsbro, utanför Flen. Han turnerar en hel del, både i Sverige och utomlands. Den här sommaren sker turnerandet med cykel.

– Jag har väl alltid haft ett miljöengagemang. Men man kan väl säga att jag passerade något slags vändpunkt sommaren 2018. Det extrema torråret, med ökenhetta och skogsbränder i Sverige.

– Jag turnerade med bil, och hade dåligt samvete. När jag kom hem skaffade jag mig en cykel. Sedan har jag tränat och tagit fler beslut. Greta Thunberg har också varit en inspirationskälla. Bland annat att aldrig mer flyga på mina turnéer.

Sju spelningar

Det blir sju spelningar på cykelturnén.

– Den första innebar bara en kort cykeltur, 500 meter, till Vadsbro kyrka. Sedan har vägen gått via Katrineholm till Haddebo, där jag övernattade. I dag har jag cyklat hit till Rönneshytta, för att strax fortsätta till Snavlunda. Jag vill hinna öva lite.

Redan efter konserten går färden mot Tiveden för övernattning. Sedan följer en över tio mil lång cykeltur till Hjo, där han spelar i morgon kväll.

– Det blir tufft. Längsta etappen. Sedan ska jag cykla till Borås, sedan tillbaka upp på östra sidan om Vättern, till Vadstena.

Lite varma fakta

Mårten inleder konserten med att berätta lite fakta om klimatförändringarna.

– Folk vet ofta inte hur illa ställt det är. Vi har exempelvis högre koldioxidhalt i atmosfären nu än vi haft på 3-5 miljoner år. På den tiden var havsnivån 20 meter högre. En 20 meter hög havsnivå skulle innebära en ofattbar katastrof för mänskligheten. Bara en tvågradig temperaturhöjning av jordens temperatur skulle höja havsnivån så flertalet stora städer hamnade under vatten, säger han.

Sedan spelar han.

– Jag har valt en repertoar med klassiska och välkända spanska och latinamerikanska låtar för klassisk gitarr. Jag vill ju locka folk, och efter min bistra fakta är det på plats med vacker musik folk känner igen, menar Mårten.

Cyklandet går inte så fort.

– Min kärra drar ner farten lite. I den har jag mina kläder, gitarren, och en del mat och vatten. Igår kväll gick kärran sönder lite. Men det gick att reparera.

Men blir inte gitarren ostämd i det fuktiga vädret?

– Jag köpte en speciell gitarr för det här, en billig, men som ändå låter riktigt bra. Den har klarat sig bra så här långt. Ett problem är att det, inte minst på grusvägar, skakar och hoppar en del där bak på kärran. Cykeln är ju fjädrad, men inte kärran.

Mårten livnär sig dels som frilansande, turnerande klassisk gitarrist, dels som gitarrlärare två dagar i veckan. Hemma i Vadsbro försöker han och hustrun leva klimatvänligt.

– Vi odlar en del själva, har precis skaffat höns. När vi behöver åka bil kör vi med vår biogasbil, säger han.

Har du tränat mycket på cykel inför det här?

– Ja, faktum är att jag blivit tio kilo lättare sedan jag skaffade mig cykeln 2018, avslutar Mårten och trampar iväg.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-15 16:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.