Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Manskörens konsert – en Aladdin-ask till jul

Askersunds Manskör bjöd på musikgodis. Foto: Anne HelgessonAskersunds Manskör bjöd på musikgodis. Foto: Anne Helgesson

Klassiska örhängen som Advent, Hosianna och White Christmas inledde årets adventskonsert med Askersunds Manskör. Med det infann sig julstämningen i välfyllda Stora salongen på Sjöängen.

Per Björck vid flygeln, dirigent Håkan Persson, plus 24 välsjungande herrar bjöd publiken på en njutbar show, som dock kändes alldeles för kort.

Många klassiker fanns med, framförda av hela kören eller i solistnummer. Som Jinglebell Rock med Johan Kristofferson, Merry Christmas everybody med Stefan Månsson, Blue Christmas med Arne Hallberg och i vår vackra vintervärld med Uno Sandkvist.

Dirigent Håkan Persson. Dirigent Håkan Persson.

John Lennons War is over, psalmen Det är en ros utsprungen, Jul, jul, strålande jul och härliga Drummer Boy gav bredd. För att inte tala om spanskklingande Ave Maria no morro.

– Blandat som i en Aladdin-ask till jul, menade körmedlemmen och kvällens konferencier John Åström.

I denna Aaddin-ask ingick även några mjuka solonummer med Per Björck och flygeln. Han har funnits med och kompat Askersunds Manskör i över 25 år.

Stipendiat Amanda Boman var på plats men kunde inte sjunga på grund av en krasslig hals. Stipendiat Amanda Boman var på plats men kunde inte sjunga på grund av en krasslig hals.
Stipendieutdelning

I samband med adventskonserten delar Manskören alltid ut ett stipendium till någon ung sångare/musiker. Årets stipendiat heter Matilda Boman, en talangfull tjej som sjunger, spelar gitarr och komponerar egen musik.

Det var det planerat för några sånger med Matilda Boman tillsammans med manskören. 

– Nu blir det tyvärr inte så. Matildas röst har pajat, berättade John Åström.

En kort intervju blev det ändå med Matilda Boman innan hon mottog sitt stipendium ur ordförande Owe Johanssons hand.

Stefan Månsson och Arne Hallberg med gitarrer. Stefan Månsson och Arne Hallberg med gitarrer.
Söker fler sångare

Så blev det reklam. Dock för något så vällovligt som att hjälpa Askersunds Manskörs att hjälpa Operation Smile, något som i sin tur hjälper barn i världen som föds med läpp-käk-gomspalt.

Så puffade manskören även för det mera nära projektet Män söker män. Det går helt enkelt ut på att fånga in fler sångare till kören. Gärna yngre, betonades det.

Efter kvällens enda klädbyte bjöd hela kören på stämningsfulla Gläns över sjö och strand. Med alla skönsjungande herrar stående längst fram på scenen med ljus i hand.

Söndagskvällen avslutades med O Helga Natt där Håkan Persson lämnade bort dirigentpinnen och sjöng solo, uppbackad av hela sin kör.

Så delades det ut välförtjänta blomsterkvastar innan en nöjd publik klev ut i adventskvällen

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-29 9:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.