30 October 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Lisa bjuder på kittlande konst

Lisa Lundberg romandebuterade med Lisa Lundberg romandebuterade med "Glödens pris" tidigare i våras men är även konstnär. Nu ställer hon ut i Askersund. Foto: Lisa Lundberg

Mellan den 4-9 augusti ställer konstnären och Åsbrobon Lisa Lundberg ut delar av sina verk i Konsthallen i Hamnen, Askersund. På menyn står ”sjuk konst kryddat med fantasy”, enligt konstnären själv.


Namnet Lisa Lundberg kanske klingar lite bekant för läsarna. Det beror på att Lisa intervjuades i nummer fyra av Sydnärkenytts papperstidning, då i sin roll som debuterande författare med ungdomsromanen ”Glödens pris.”

Men Lisa är även konstnär konstnär till yrket, bosatt i Åsbro varifrån hon driver det egna företaget QiBossa med inriktning på just konst, litteratur och illustration. Lisa har tidigare studerat bland annat i Växjö och sitter på en filosofie kandidat i konstvetenskap.

Visar gömda verk

Den kommande utställningen i Konsthallen beskrivs som mer personlig än vad som var planerat, där Lisa bland annat visar äldre verk som fram tills nu väntat i garderoben. Så sent som i juni tog hon tag i en målning som legat och grott i hela åtta år.

Om man går tillbaka dom där åtta åren i tiden så levde Lisa i en värld som präglades av kronisk ryggvärk, ett tillstånd hon tampats med ända sedan hon var 17-18 år gammal.

– Nätterna var värst. Jag var så trött och orkade inte längre stå eller gå. När det var som allra värst låg jag ofta som i en kokong av smärta och kunde bara fokusera på att andas, berättar Lisa.

Diagnosen tog tid

Lisa fick en redig lista med tips, råd och övningar från vårdpersonal och sjukgymnaster men ingenting tycktes göra ryggen bättre. Till slut, år 2012, upptäckte en sjukgymnast att Lisas besvär inte alls hade någonting att göra med muskler eller skelett.

– Det här var något annat och jag behövde träffa en specialist, förklarar Lisa.

En intensiv utredning tog sin början och bara fyra dagar in i den fick Lisa diagnosen multipel skleros, en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga: hjärnan och ryggraden. Ytterligare några år senare noterade man att Lisa hade ett flera centimeter långt ärr i ryggmärgen som gav upphov till smärtorna.

– Jag fick då en medicinering och idag har jag nästan aldrig ont i ryggen. Att slippa ryggvärken är en otrolig lättnad och det har verkligen förändrat mitt liv, säger Lisa.

"Bad back" är namnet på detta verk. Lisa målar med olja, akryl, blyerts och färgkrita.
En avslutad resa

Målningen hon hittade i garderoben, nu i juni detta år, påbörjade hon precis före det att utredningen tog plats. I och med diagnosen kände Lisa att tavlan blev för personlig och kopplad till allt för mycket ångest, så till den grad att hon inte ville ta i den.

– Idag känner jag att jag kan släppa allt det där och se på min rygg, diagnosen och tavlan med viss försoning. Vissa tavlor är en resa och den här är nu avslutad, menar Lisa.

Skruvat och obehagligt

Som nämndes tidigare i artikeln är Lisa även aktuell med sin debutroman ”Glödens pris.” Referenser till boken går även att hitta i i den kommande utställningen där vissa verk hämtat inspiration från romanen.

– Fantasy har alltid inspirerat mig, både i konsten och skrivandet, förklarade Lisa i Sydnärkenytts tidigare artikel om hennes författarskap.

Och fantasy, det kan man även förvänta sig i utställningen. Lisa säger att hon gillar att utmana besökaren med sina motiv och hellre vill att betraktaren ska fundera en stund på hennes verk, mer än att bara tycka det är fint och gå vidare.

– Mina tavlor är ofta ganska skruvade och ibland lite obehagliga. Det jag vill är att väcka känslor och tankar hos den som tittar.

Öppet alla dagar

Utställningen pågår i Konsthallen i Askersunds hamn, mellan den 4 och 9 augusti. Konsthallen har öppet mellan klockan 10 och 18, alla dagar.

Läs mer om konsthallen och arrangemanget “Konst i hamnen” HÄR. Den som är nyfiken kan även besöka Lisa Lundbergs hemsida.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-14 13:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.