09 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Linda vill få oss att hitta flytet

Linda Inehag visar sin flyttank, som mest liknar ett väldigt äggLinda Inehag visar sin flyttank, som mest liknar ett väldigt ägg

Under namnet Hyddans Zon och Gård döljer sig ett företag med en lite ovanligt blandning av verksamheter. Honungsproduktion, bisafari i kombination med zonterapi, massage och en flyttank.

Bild från förra sommarens bisafari.

Flyttanken, eller floatingtanken som den nog oftast kallas, ser ut påminner om ett gigantiskt ägg.

– Den är fylld med stark salthaltigt vatten. När man köper en behandling duschar man ordentligt och kliver sedan ner i tanken, säger Linda Inehag och öppnar locket. Man flyter som en kork tack vare salthalten på 30 procent. Locket stänger jag, helst ska man ha mörkt därinne, men vill man kan man ha lyset på. Vattnet håller kroppstemperatur.

Men varför ska man göra det?

Total avkoppling

– Det är den totala avkopplingen, avslappningen. I och med att inte någon del av kroppen belastas. Det finns studier från högskolan i Karlstad som hävdar att 45 minuter i en sådan här tank kan motsvara sex timmars djupsömn. Avslappningen det innebär att flyta är också bra för patienter med kronisk smärta. Det kan lindra, hävdar Linda.

Linda har ett speciellt lite hus för sin verksamhet på gården Skogshyddan, Väster om Askersund, Markebäck.

– Man kan väl säga att det är flera intressen som smält ihop och blivit en heltidssysselsättning säger hon.

Det började med zon-terapi. ett slags massage som är lite besläktat med akupunktur, dock utan nålar.

Zoner på fötterna

– Man masserar framför allt fötterna, men också öron, händer och i någon mån ansiktet, huvudet och stimulerar på så sätt nervcentran i kroppen.

– Zonterapi släpper även på blockeringar i kroppen, frigör energi och stimulerar kroppen att läka själv, hävdar Linda.

Efter hand började Lina också med så kallad hotstonemassage.

– Det är vad det låter som. Jag masserar med varma, helt släta lavastenar. Värmen gör att massagen upplevs som avslappnande, går på djupet.

Bina kom till gården för några år sedan.

– Tanken var först att det skulle bara två samhällen. Men det har växt. Jag vintrade in 20 samhällen i höstas. Jag vill växa, men vill göra det i min takt. Jag gör egna avläggare, alltså odlar upp mina egna bisamhällen. Då tar det lite tid. Dels är det en kostnadsfråga, dels är det ett sätt att få exakt de bin man vill. Jag har en speciell slags bin av rasen buckfast som är vad vi biodlare kallar bra dragarbin. De drar gärna iväg och letar föda och producerar därmed mycket honung.

Vill inte ha för mycket bin

Linda vill dock inte bli för stor med sina bin.

– Jag vill kunna sälja en produkt jag står för. Därför vill jag slunga och hälla honungen på burkar själv. Då har jag ju kontroll på hel kedjan och vet vad jag säljer.

Honungen säljs både hemma på gården, på olika marknader och i ett par butiker i området.

Men vad gör man då på ett bisafari?

– Man får helt enkelt komma hit, ta på sig skyddskläder och vara biodlare för en stund. Vi gör de moment man gör i biodlingen en vanlig dag, tar upp ramar i kuporna, tittar på bina, skattar kuporna på honung. Vi började med det här förra året och intresset var stort redan då. Vi har redan stort intresse inför nästa säsong.

Enligt Linda är den varma vintern inte någon fördel för en biodlare.

– Nej, det ska vara en riktig vinter. Då kryper bina ihop ett klot i mitten av kupan för att hålla värmen, de går i vintervila. Är det så varmt som det varit kan de börja röra sig i kupan, till och med ta fram nya yngel. Det vill man inte att de ska göra förrän våren och alla blommor kommer.

Sina bin uppdelade i fyra bigårdar, runt om i Sydnärke.

– En bigård är helt enkelt några bikupor uppställda på en strategisk plats, avslutar Linda.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-26 14:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.