Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Lerbäcksmarken blir knallerunda

Lerbäcksmarken brukar locka tusentals till Lerbäck. Arkivbild.Lerbäcksmarken brukar locka tusentals till Lerbäck. Arkivbild.

Någon Lerbäcksmarknad, med knallar, stånd och folkvimmel vid kyrkan blir det inte i år. Däremot hålls Knallesvängen den fjärde juli, lite som en konstrunda, men hos de lokala hantverkare och handlare som brukar vara med på Lerbäcksmarknaden.

Lerbäcksmarknaden brukar marknadsföras med sloganen ”Res utrikes te Lerbäck”. Knallesvängen marknadsförs istället med ”Res inrikes kring Lerbäck”. Det är bland annat flera lokala livsmedelsproducenter, en färghandel, en pappershandel, ett varuhus, konsthantverkare, en spikfabrik, kyrkan, en Food Truck och flera gårdsbutiker som håller öppet och visar sitt utbud. Det sker hemma, i respektive lokal, där de håller till normalt, med några undantag. Det innebär att att rundan kommer gå i hela södra länsdelen. Olika besöksmål, knallar kommer finnas bland annat i Lerbäck, Skyllberg, Rönneshytta, Viby, Askersund, Kårberg, Stjernsund och Tived.

Avsikten är givetvis att försöka locka folk till bygden, få folk att handla utan att för den skull locka för många människor att samlas samtidigt. Knallarna, hantverkarna eller vad de nu vill kalla sig håller öppet mellan klockan 10 och 16.00.

Uteslutet med vanlig marknad

Att hålla en vanlig Lerbäcksmarknad hade varit helt uteslutet. Gränsen för 50 personer hade passerats redan med den stab av funktionärer som brukar jobba med marknaden. Marknaden har under många år varit ett av de större publika evenemangen i Askersunds kommun. Alltid första lördagen i juli.

Lerbäcksmarken brukar ha skyltar med hönor. Nu har hönorna blivit symbol och vägvisning även för Knallesvängen. Vita hönor på röd botten ska visa vägen till de olika knallar som medverkar.

Här är listan på de knallar som medverkar:

Nordankyrka Jakt och Fritid

Anne-Lies Selar och Läder

Granelunds Odlingar

Karintorps Tomater

Krogensomintefinns Foodtruck

Boklansering i Luckebo

Lerbäcks kyrka

Lerbäcks Teater

Kopparbergs Gård, vid Lerbäcks Teater

Hotel PerOlofGården

Galleri Martin Lindberg, Kårberg

ATV & Maskin, Långstorp, Skyllberg

Ateljé Motvalls, Kiosken, Skyllberg

Skyllbergs Idrottsklubb

Skyllbergs Bruk, Skyllbergsvallen

Rönne Trädgård

Rönne Kapell, Rönne.

Marres Frukt & Presentbud

Varuhuset Rönneshytta

Ull och Skinn, Bengtstorp

Askersunds Färghandel, Torget

Bok & Papper i Askersund, Torget 23.

Lekia, Torget Askersund

Glas & Lakrits, Stöökagatan 10

Torild Vognild, Husabergs Uddes Camping

Butiken Stjernsund

Klangahamns fisk, Stjernsund

Post-Lisas Butik, Tived

Tiveds Lanthandel

Tiveds Kafferosteri & Café

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-22 8:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.