Gå till innehåll
Askersund
En grupp flickor som ligger på golvet i en cirkel.

Eleverna från Kulturskolan i Askersund är taggade på att få börja repa ordentligt efter julledigheten. Foto: Kristina Olausson

Kulturskolan medverkar i ”En kärlekshistoria” av Astrid Lindgren

Publicerad: 15 December 2023 15:49

I mars 2024 blir det urpremiär för Astrid Lindgrens ”En kärlekshistoria” på Kulturhuset Sjöängen i Askersund. Musikteaterföreställningen bygger på novellen Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, där Astrid Lindgren berättar sina föräldrars kärlekshistoria.
– Vi tycker det här ska bli så himla roligt, säger Kristina Olausson.

Kulturskolan i Askersund har tidigare samarbetat både med Lerbäcks teater och svenska kammarorkestern i Örebro.

– För två år sedan, 2021 blev vi i Kulturskolan tillfrågade av Johan Gille, Lerbäcks Teater, om att vara med i föreställningen "Emils Jul", då med mina körsångselever. Vi deltog med ca 12 elever som i den föreställningen. Med stort engagemang deltog kören klädda som fattighjonen i Katthult. Detta koncept gjorde vi även förra året 2022, allt tillsammans med Lerbäcks Teater, samt Svenska Kammarorkestern i Örebro, berättar Kristina Olausson från Kulturskolan i Askersund. 

Utöver skådespelare från Lerbäcks teater och svenska kammarorkesterns musiker medverkar även elever från kulturskolorna i Örebro och Askersund. 

– Vad som kommer att ske nu, närmare bestämt den 15 mars i Askersund är föreställningen om Astrid Lindgrens föräldrar, Samuel August och Hanna. Berättelsen utspelar sig i Småland i slutet på 1800-talet, och in på 1900-talet.

Mina körsångare från åk 5 och uppåt kommer att sjunga sångerna i berättelsen. Även denna föreställning är ett samarbete mellan Lerbäcks Teater, Svenska Kammarorkestern, Örebro Kulturskola samt Askersunds Kulturskola.

– Vi ser fram emot detta jättemycket, säger köreleverna!

Har börjat repa

Kulturskolans kör-elever har börjat öva inför vårens föreställning, men det är först efter julledigheten som det drar igång på allvar.

– Vi har börjat repa på sångerna, som är nyskrivna av George Riedel. Fantastisk musik! Det känns stort att vi får vara med och uruppföra nyskriven musik av G.Riedel.  Att vi, Askersunds Kulturskola, med vår kör får vara med i det här stora sammanhanget är så spännande och kul! Vecka 11  blir en intensiv vecka, då vi repar tillsammans med Lerbäcks Teater och svenska kammarorkestern, mestadels i Örebro. 

Skolföreställningar i Sjöängen samt en offentlig föreställning i Sjöängen fredagen den 15 mars. Där det redan nu är ett stort antal sålda biljetter, berättar Kristina.

En grupp människor som sitter på trappan till ett auditorium.

Vilma Andersson Smångs, Ida Appelgren, Alva Karlsson, Saga Jakobsson, Moa Gruner, Wilma Strömberg, Kicki Olausson,Love Weststrand Söderholtz, Tove Lennermark ,Emilia Bronegård, Elton Elf- som spelar Samuel August och Moa Kristoffersson. Foto: Kristina O.

Annons

askersund