Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kostchef i Askersund kräver mer pengar

Kostenheten i Askersund kommun påtalar att de behöver minst 700 000 kr till för att ens ha minsta chans att klara av sitt uppdrag. Annars kommer man att man få köpa in sämre mat och servera vatten till måltider.

Peter Eineren som är kostchef i kommunen har lämnat in en skrivelse om äskande till livsmedelsbudget. Han börjar med att beskriva bakgrunden.

“2018 gjorde Kostenheten ett underskott på 2 miljoner kr. Efter att vi omorganiserat verksamheten och bland annat stängt tre tillagningskök, lyckades vi få en budget i balans 2019. Till budget 2021 fick vi sparkrav på 1 800 000 kr vilket innebar en minskad ram med 600 000 kr till budgeten 2021, 2022 och 2023. Dessa besparingar har vi lyckats hantera med effektiviseringar.”

Inflationen kring matpriser slår nu dock hårt

“Att matpriserna skenat de senaste åren, och framför allt under 2022 vet vi alla. Det finns just nu inga tecken, prognoser eller andra omständigheter som på något vis indikerar att livsmedelspriserna ska vända ner igen utan fortsatta höjningar spås. Inför 2023 har priserna höjts för samtliga våra gäster. Personal, pensionärer, brukare, konferensgäster mm i restaurangen på Sjöängen och de som får leveranser inom hemtjänsten med flera. Samtliga budgeterade extra intäkter på 150 000 kr förstärker livsmedelsbudgeten. ”

I ändringsbudgeten i december 2022 beslutades om en ramförstärkning/prisuppräkning på 270 000 kr (3%) men det budgeterade behovet är ytterligare minst 700 000 kr. Även med dessa pengar kommer det behövas hushållas rejält med medlen för att eventuellt lyckas klara livsmedelsbudgeten. Med dagens budget har vi inte ens 9 kr/portion till livsmedel. I övriga Sydnärke har det beslutats om ramökningar på 7–10 procent, utom i Laxå"

Vad får detta för konsekvenser enligt kostchef Eineren?

"Med så stora effektiviseringar och besparingar som enheten redan gjort de senaste åren blir konsekvenserna påtagliga.  Vi har i dag som mål att köpa så mycket lokalproducerad mat som möjligt och bara MSC märkt fisk. Det målet måste vi överge om budget inte stärks. Vi måste välja det billigaste, ex thailändsk kyckling, danskt griskött, asiatisk odlad fisk som pangasius och holländska tomater. Vi har just tecknat ett nytt grönsaksavtal med många lokala inslag från Källsprångs Gård och Karintorp. Bra lokala livsmedel som vi skulle få välja bort.

2022 var 71 procent av våra inhandlade livsmedel producerade i Sverige. Har vi inte budget för att bemanna med lika många skickliga kockar så kan målet om att servera bra mat lagad från grunden inte nås och det kommer att serveras mer helfabrikat. 

Eineren varnar för ytterligare konsekvenser om inte äskandet går igenom.

Bland annat att man får upphöra med julbord och påskbuffé. Att endast servera vatten som måltidsdryck. Att man får sluta med salladsbuffé och endast ha en blandsallad eller en pizzasallad. Eller att man tvingas att stänga ytterligare kök

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-16 12:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla