Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Korv och glass(!) när julen kom till stan

Jul i hamnen. Foto: Weine AhlstrandJul i hamnen. Foto: Weine Ahlstrand

Julbelysning och granar på plats. Första advent med skyltsöndag och julmarknad. Tomtelopp. I helgen kom julen till Askersund. (Bildspel)

Sol från blå himmel och lite snålblåst till trots. Julstämningen infann sig såväl i hamnen som ”uppe på stan” till första advent. På hamntorget och inne i Hamnmagasinets konsthall erbjöd hantverkare och matproducenter diverse varor. Här fanns julbockar, tomtar, vaxljus, honung, smide och mycket annat. 

Från Evalena Wilsons bord gick det bland mycket annat att köpa svamppaj.

– Nybakade, med gula kantareller som jag själv plockade i höstas, berättade hon.

LP-skålar

Några meter bort sålde Marietta Alassafin något som kanske inte omgående kopplas till julen. LP-skålar, formade av riktiga LP-skivor. Fast ändå, kanske en bra och oväntad julklapp.

Som vanligt höll Eric Lind och Askersunds Auktionskammare öppet för hugade spekulanter av antikt, kuriosa och loppisvaror.

På hamntorget snurrade Lions chocklad(h)jul för välgörande ändamål. Här gick det också att köpa Rotarys marschaller för att hjälpa till med att lysa upp hamnen under Askersunds nyårsfirande, och samtidigt hjälpa nödlidande i Kenya.  

Från Hamnscenen underhöll Karin Karlson med stämningsfull julsång.

Tomteloppet med kylig belöning

Och så kunde alla yngre första adventfirare delta i Tomteloppet. De som sprang eller promenerade från starten vid Sjöängen till hamnområdet belönades med GLASS.  

”Uppe på stan” i Torgparken grillade och sålde Skyllbers IK korv. Här fanns bland annat ”fotbollsmålet” på menyn.

Runt om lossade affärsinnehavarna sina täckelser och visade årets julskyltning.

Sponsorer under dagen: Askersund i Centrum, ICA Torghallen och Bryggans Glass & Deli.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-28 16:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.