Gå till innehåll
Askersund

Birgittakyrkan. Foto: Weine Ahlstrand

Konsertserien Musik i Birgittakyrkan startar

Publicerad: 7 September 2021 16:47

På söndag (12 september) drar konsertserien Musik i Birgittakyrkan igång i Olshammar. Först ut är blockflöjtisten Dan Laurin och cembalisten Anna Paradiso som kommer att spela medeltida musik kopplad till Den gudomliga komedin.

Dan Laurin och Anna Paradiso. Foto: privat

Det är i år nämligen 700 år sen dess författare, Dante Alighieri, föddes och det firar man genom att ge dubbla konserter i Birgittakyrkan. En klockan 14 och en klockan 16. 

Efter båda konserterna finns Afternoon Tea uppdukat på Olshammarsgården som ligger bredvid kyrkan. 

Det hade planerats för ett antal konserter som fått ställas in i och med pandemin. Men i juni kunde man tack vare lättade restriktioner smygstarta med konsertserien. Då var gitarristen David Härenstam på besök. 

Lotta Petterson van den Poel. Foto: Jonas Jörneberg

Trio med spännande klanger

I oktober har pianisten och konstnärlige ledaren Elain Olsson bjudit in klarinettisten Lotta Petterson van den Poel och violinisten Roger Olsson. Tillsammans bildar de en trio med spännande klanger. Musik av bland annat Milhaud, Chatjaturjan och Bach står då på programmet. 

I november kommer cellisten Åsa Strid från Kungliga Filharmoniska Orkestern. Då blir det musik av bland annat Beethoven och Stravinskij. 

Elain Olsson. Foto: privat

Måste bokas

Platsbokning till konserterna och Afternoon Tea sker antingen på Svenska kyrkan, Askersund-Hammars församlings hemsida eller genom att ringa församlingsexpeditionen, 0583-815 50.

Om konsertlokalen

Birgittakyrkan i Olshammar på den västra sidan av Vättern är uppkallad efter Heliga Birgitta, vars make Ulf Gudmarsson ägde Olshammar på 1320-talet. Enligt traditionen uppförde Heliga Birgitta ett kapell på den plats där kyrkan står idag.

Kyrkan började byggas 1620 av ett barnbarn till Erik XIV, Erik Hand. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1785 efter restauration av bruksägare Carl von Wahrendorff.

Det sammanbyggda altaret och predikstolen är ovanligt för svenska kyrkor. Kyrkan har glasmålningar med motiv från trettioåriga kriget, tillverkade i Riga och är mycket välbevarade.

Platsen är även känd och välbesökt då Verner von Heidenstams födelsehem finns i den närbelägna Olshammarsgården och kastanjeträden finns fortfarande kvar.

Birgittakyrkan passar mycket bra för kammarmusik, tack vare den intima karaktären. (WA)

Annons

askersund