Gå till innehåll
Askersund / Sport

Verket i Askersund är numer stängt. Något som bland annat drabbat alla bowlare. Foto: Henrik Östensson.

Bowlare förvånas inte över konkurs

Publicerad: 20 January 2023 14:32

Konkursen för restaurang Verket drabbar inte bara de anställda utan även ortens alla bowlare. Man hoppas dock att få fortsätta bowla i lokalerna även om Verket inte kan ha öppet mer.

Bowlingverket, som är dess officiella företagsnamn, försattes i konkurs 10 januari. Företaget ska ha haft sju anställda. Förutom att servera mat på dagarna och ha öppet vissa kvällar har Verket även varit en stor samlingspunkt för bowling. 

Något som nu avbrutits abrupt. 

Vill ha det som i Hallsberg

- Klubben BK Källarn har upp mot 60 aktiva spelare och bland annat tre olika pensionärslag. Det har alltid varit pensionärer som spelat på Verket vid luncher och klubben tränar och tävlar på kvällar. Dessutom finns “Askersundsligan” med ett 30-tal lag, som är som korpen, den har spelats på onsdagskvällar och då har det alltid varit knökfullt med folk, säger Örjan Lönnqvist från BK Källarn.

Örjan påtalar ändock att han inte blev speciellt förvånad när beskedet om konkursen kom. Framöver, om Verket öppnar igen, hoppas han få se två olika arrendatorer i lokalen. 

En som håller i restaurang/nattklubb och en för bowlingen. 

- Så har de det i Hallsberg och det funkar väldigt bra där.

Hoppas få tillträde trots stängning

Bowlingen är mitt i säsongen så det har varit bökigt att bryta upp. Askersundsligan har fått ställas in, men BK Källarn har redan hittat en ny spelplats. 

- Vi har börjat spela i Hallsberg och vi är tacksamma att det kunnat lösas så snabbt. Men samtidigt är det ju i Askersund vi vill vara, fastslår Örjan.

Han hoppas ändå att spel i Verkets lokaler kan återupptas. 

- Om det öppnas igen vill inte jag spekulera i, men jag hoppas att vi kan få tillträde att nyttja bowlingbanorna och sköta om dem även om ingen driver Verket. 

“Vi orkade inte kämpa i motvind”

Örjan Lönnqvist beklagar konkursen. 

- Tjejerna som drev verksamheten fick först pandemin att handskas med och sen de här höga elkostnaderna, det har nog inte varit lätt, avslutar Örjan Lönnqvist.

Emma Lindh har varit arrendator tillsammans med Emma Westman.

- Vi har inte så mycket mer att säga än att det varit tre tuffa år med först covid-19 och sen inflationen och inget ekonomiskt stöd från myndigheter. Nu orkade vi inte kämpa mer i motvind och då blev det tyvärr så här. Vi är jätteledsna och önskar att det funnits en annan utväg, säger Emma Lindh.

Hyresvärd för Verket är kommunägda Askersunds Industrifastigheter.

- Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att Verket och deras verksamhet inte fungerade. Det är uppenbart att det är problem med den typen av verksamhet i de lokalerna och på den platsen, säger Anders Gustafsson, VD hos Askersunds Industrifastigheter.

Liknande artiklar

Annons

askersund