Gå till innehåll
Askersund / Politik
Fem personer i vinterkläder står utanför en snöig dag framför en tegelbyggnad.

Kommunstyrelsen var enig om att köpa marken där den gamla impregneringen låg. På bilden. Lina Särén (SD), Caroline Dieker (M),Fredrik Vernheden (L), Henrik Olofsson, Utvecklingschef och Anna Ahnér (S), oppositionsråd.

Kommunen köper det gamla impregneringsområdet i Åsbro

Publicerad: 13 February 2025 12:00

En enig kommunstyrelse i Askersunds kommun beslutade förra veckan om det till ytan största strategiska markköpet kommunen gjort på mycket länge, nämligen området där det gamla impregneringsverket i Åsbro låg.
– Vi är glada för det här, det kommer bli bra. Vi vet inte exakt hur området kommer bli, om vi ens kommer bygga något här, genom rådighet över marken kan vi planera för ett bra framtida Åsbro, jag gillar begreppet trädgårdsstad, kanske kan det bli en vision, sa Caroline Dieker (M) kommunstyrelsens ordförande.

Egentligen är Åsbro lite speciellt på flera sätt. När vi skriver om Åsbro får vi ofta påpekandet att Åsbro egentligen är Åsbro och Estabo. Mellan dessa ligger dels järnvägen, dels det stora område där impregneringsverket tidigare fanns och som ända sedan 2014 varit föremål för en av de största marksaneringsarbetena i Sverige, i SGU, statens geologiska undersökningars regi. Nu tänker sig kommunen foga ihop Åsbro med detta markområde.

– Det är lite så att järnvägen genom Åsbro och det här området, som i princip varit stängt för allmänheten, funnits så länge, varit en så självklar del av Åsbro att det nästan är svårt att ta in hur det kommer bli när vi kan använda dessa ytor, säger Fredrik Vernheden (L)

Anna Ahnér (S) oppositionsråd sa så här.

– För oss var det inget lätt ställningstagande. Det är ingen tvekan om att det är bra för kommunen och oss invånare. Men vi har ju samtidigt en dålig ekonomi i kommunen. Men tyvärr är det ju så att man om vi vill ha mark, och har behov av den måste vi köpa när den är till salu, så var det nu.

Ingen klar planering än

Marken kostade 3,7 miljoner. Exakt vad den ska användas och vad som kommer byggas där finns alltså ingen klar planering för än. 

– Vi har ju en särskild utvecklingsplan för Åsbro, för att Åsbro, tack vare sitt läge är intressant för inflyttning. Nu, när Järnvägen försvinner kan vi planera för en utveckling, där vi kan bygga fler bostäder, förtäta och låta Åsbros delar växa ihop mer. Det här är stora ytor, där man kan ha låg bebyggelse och mycket grönska, som sagt, en trädgårdstad. men som sagt, det är en vision, vi kan lika gärna fastna för att det blir ett fint grönområde med god tillgänglighet och nära till sjön, möjligheterna finns, fortsätter Caroline Dieker.

Hon fortsätter. 

– När järnvägen försvinner frigörs också mycket mark i Åsbro.  Här har vi möjligheten att planera och bygga ett hållbart samhälle som är bra, fint att bo i, att ha en vision. Något annat än vad som brukar vara fallet, där man mest låter orter fortsätta växa utåt utan större tanke.

Stort område

Området det handlar om följer Tisarens strand från  Estaboån i söder upp emot det fritidshusområde i utkanten av själva tätorten som finns vid Tisarvägen. i väster tangerar området själva Åsbro centrum, men på andra sidan järnvägen. Redan tidigare har kommunen köpt den så kallade piren i ett strategiskt köp. Den ligger i anslutning till stugområdet vid Tisarvägen

Enligt Trafikverkets plan kommer järnvägen rivas 2031. På dess plats blir det en gång- och cykelbana, fram till Hallsberg, men det kommer också frigöras stora ytor.

Området där impregneringen låg är i dag till stor del täckt av sly. Men det finns äldre skog och en del öppna ytor också. Saneringen av området pågår fortfarande, den fortsätter i SGU.s regi.

En lastbil lastad med sand kör på en snöig väg omgiven av kala träd och några vintergröna under en mulen himmel.

Saneringsarbetet, i statlig regi, pågår fortfarande på området.

Köpte av konkursbo

Marken blev till salu via ett konkursbo. 

– När impregneringen lades ner var det ett bolag som köpte marken. De har all möjlig verksamhet, bland annat sågverk.  De har gått i konkurs, det var dock inte som var kopplat till marken här, utan hade andra orsaker, säger Henrik Olofsson, utvecklingschef i kommunen.

Marken har som sagt sanerat  från miljögifter i jorden.

– Det kan vara en av de mest väl dokumenterade markområdena som finns. SGU ju sanerat till vad som bedöms vara rimlig nivå. Det innebär att vissa området passar utmärkt för att exempelvis bygga på, medan vi inte ska bygga på andra platser, det är ett stort, komplext område, med olika delar. Vi har använt oss av samma konsult på Strukton, som skött saneringen av området.

– Nu äger vi nästan hela det gamla impregneringsverket område, utom en mindre del i norra änden, som Vattenfall fortfarande äger. Det är där det bland annat finns ett utegym, fortsätter Olofsson

Efter 2031

När kommer ni börja göra något med marken?

– Vi planerar, funderar, men något konkret kommer inte hända förrän efter 2031, då järnvägen ska tas bort., säger Henrik Olofsson

Kommunpolitikerna ville berätta om sitt markinköp utanför det gamla impregneringskontoret i rött tegel.

– Det är en stabilt hus, men vi har inga konkreta planer för det än, säger Caroline Dieker.

På området finns redan i dag bebyggelse, några fritidshus på arrendetomter.

Kommunledningen sticker heller inte under stol med att ett skäl till köpet är att säkerställa rådighet över marken.

– Det skulle kunna bli jättebra med en annan köpare. Men det skulle också kunna bli ganska dåligt, avslutar Henrik Olofsson.

Annons

askersund