Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

"Kommer ta månader av reparationer"

Avfuktningsutrustning på Sjöängsskolan. Foto: Olle Widell.Avfuktningsutrustning på Sjöängsskolan. Foto: Olle Widell.

Konsekvenserna av sabotaget mot Sjöängsskolan i Askersund börjar nu klarna. Upptorkningen, saneringen av de administrativa delarna kommer ta åtminstone två månader. Däremot är klassrummen oskadda.
– Ja, vårterminen kommer kunna starta som tänkt, den 11 januari. Men vår administrativa personal tvingas sitta i tillfälliga lokaler, mötesrum bland annat, säger skolchefen, Eva Gustafsson.

– Vi kan väl se att reparationerna kommer pågå i alla fall under flera månader i vår. Just nu är kontoren för skolans administrativa personal och kultur- och fritidsnämnden utrymda. Man har sågat upp väggar och ställt in så kallade avfuktare. Enligt prognosen kommer upptorkningen ta ett par månader. Sedan ska allt återställas igen.

Totalt berör detta cirka ett trettiotal anställda.

– Men vår bedömning just nu är att skolan ska kunna starta den 11 januari. Reparationerna kommer givetvis påverka undervisningen och tillvaron för eleverna, men i stort ska det fungera. Av det vi fått till oss är exempelvis klassrummen i princip oskadda. Det är de administrativa utrymmena och en del förråd som påverkats mest.

– Köket och restaurangen är relativt oskadda och ska gå att använda. Det har ju serverats julbord i lokalerna. Så det ska fungera bra som skolbespisning.

Även biblioteket och kulturhuset Sjöängen kan fungerar som vanligt, även om några förråd ska ha påverkats.

Ovanliga konsekvenser

Vårterminen kommer också förlängas för att kompensera för de dagar som man tvingades ha stängt  efter sabotaget. 

– Hur många dagar vi förlänger terminen är inte klart än, säger Eva Gustafsson.

Fanns det någonstans med i tankarna, planeringen, att ni kanske skulle vara tvungna att ordna undervisning på annan plats?

– Vi diskuterade det första dagen efter sabotaget. Men sedan har vi jobbat efter att vi ska bedriva undervisning i skolan.

Skadegörelse mot skolor är relativt vanligt. Men att den får så stora konsekvenser som på Sjöängen för ses som ovanligt.

– Ja, det är en ovanlig händelse. Vi har inte varit med om något liknande

Kommunen betalar självrisk

Vad reparationerna av skolan kommer kosta är oklart. Att det rör sig om flera miljoner är nog ingen överdriven gissning. Det är svårt att än så länge överblicka slutnotan. Det kan tillkomma nya fel när man ser resultatet av avfuktningen.

– Det kommer ju bli så att Askersunds kommun kommer betala en självrisk, medan vårt försäkringsbolag  kommer ta den stora delen av kostnaden. Hur stor självrisken blir är inte fastställd. Sedan kommer det säkerligen bli mer kostnader, inventarier och annat som inte försäkringen täcker. 

Vet ni vem eller vilka som orsakade översvämningen?

– Nej, det är ju en polissak. Tyvärr har polisen, som jag förstår det, lagt ner utredningen. Så det här kommer väl inte att utredas.

Polisen bekräftar också att utredningen är nedlagd, det kommer inte bli någon förundersökning då man anser att det saknas möjlighet att komma vidare i utredningen.

Översvämningen orsakades av att någon eller några smet in i en dörr som stod öppen för ett föräldramöte för att därefter stoppa papper i toaletter och tvättställ som sedan sattes på. Vattnet rann från tredje våningen hela natten. Det hela upptäcktes av städare på morgonen därpå, som vidtog åtgärder för att minimera skadorna.

Askersunds kommun har velat sätta upp övervakningskameror på skolan, efter tidigare skadegörelse. Något man fått nej till i flera rättsinstanser. Kommunen har dock, efter översvämningen, överklagat beslutet.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-29 14:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla