Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Klassiska verk i clownförklädnad

Musik och skrattfest på Sjöängens stora scen. Foto: Olle WidellMusik och skrattfest på Sjöängens stora scen. Foto: Olle Widell

Scenföreställningar med publik är tillbaka. När gruppen 123 Schtunk kom till Sjöängen med föreställningen ”Världen är en scen”, så blev det en efterlängtad skrattfest.

1 2 3 Schtunk är namnet på en teatergrupp från Göteborg. Den startade 2005 och består av Bortas Josefine Andersson, Lasse Beischer, Dick Karlsson och tekniker Anton Sandahl Kokko.

Ut med liket med publikhjälp. Ut med liket med publikhjälp.

Det är en grupp skådespelare som, trots clownsminkning, inte ägnar sig åt cirkuskonster i vanlig mening. Däremot kastar de sig handlöst och huvudstupa in i klassiska verk som ”Raskens”, ”Romeo och Julia”, ”Hemsöborna” och tolkar dem på sitt sätt. De säger själva att de framför ”teaterklassiker som du aldrig sett dem förut”.

I logen. Lasse Bescher färdigsminkad, ... I logen. Lasse Bescher färdigsminkad, ...
Bortas Josefine Andersson halvfärdig ... Bortas Josefine Andersson halvfärdig ...
och Dick Karlsson osminkad. och Dick Karlsson osminkad.
Manus, infall och improvisation

Ingen av de cirka ett hundra personer som såg föreställningen på Sjöängens scen kunde ha något att invända mot det påståendet. Originalmanuskriptet följs men infall och improvisation samt spel mot och med publiken gör att den aldrig kan slappna av. Ena stunden ska någon kasta tillbaka en boll eller svara på frågor, för att nästa gång bli inbjuden att komma upp på scenen och hjälpa till med något. Man dompterar och kör med åhörarna men gör det på ett bra sätt. Redan från starten fick de med sig publiken. 

Mycket sång och musik

Föreställningen innehåller mycket sång och musik. Alla sjunger och trakterar olika instrument som gitarr, munspel, synt, dragspel, flöjt, bas, trummor. Dick Karlsson är upphovsman till mycket av musiken. 

Många skratt, många infall

Hört i pausen:

De är en frisk fläkt. Som jag har skrattat. Så bra! De har hittat en egen nisch. Vilka musiker och vilka röster. Många infall. Bara tre på scenen och alla bara kör på. Man undrar hur mycket som är improviserat eller inövat.

I föreställningen förekom uttrycket ”Nära clownenupplevelse”. I publiken fanns troligen flera som under kvällen fått den känslan.

Arrangerade gjorde Askersunds Riksteaterförening i samarbete med Sjöängens Kultur och Evenemangsavdelning.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-12 17:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.