11 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Quizafton – många kluriga frågor blir det

Quiz-master Lars-Ivar Jansson. Foto: Weine AhlstrandQuiz-master Lars-Ivar Jansson. Foto: Weine Ahlstrand

I tio år har Wärdshuset Sundsgården arrangerat pubquiz med Lars-Ivar Jansson som quiz-master. Nu ska tioårsjubileet firas med en quizafton, med trerättersmeny och live-musik. Och förstås med quiz.

Jubileums-quizen hålls i Sjöängens restaurang lördagen den 1 februari. Som avslutning blir det ”after-quiz” med prisutdelning på Sundsgården.

– En större lokal, mer folk, god mat och dryck samt musikunderhållning gör skillnad. Själva quizen blir däremot ungefär som på puben, med 30 frågor med fyra svarsalternativ till varje, förklarar Lars-Ivar Jansson.

Skapat över 5 000 frågor

Det råder ingen tvekan om att han gillar frågesport. Och efter tio år är han en erfaren skapare av kluriga frågor. Över 5 000 frågor har det blivit genom åren.  

– Jag försöker alltid hitta på nya frågor till varje quiz, även om jag säkert upprepar mig ibland. Det gäller också att hålla frågorna på en lagom svår nivå, att få med olika kategorier och att de passar olika åldrar. Det brukar vara stor åldersspridning på quizarna, från 20-åringar till 80+.

Lars-Ivar Janssons egna favoritkategori är sport. Där lär det komma frågor, men också inom geografi, film, musik, det dagsaktuella nyhetsflödet … Och vem vet vad?

Kvällens meny

Förrätt: Råraka med crème fraiche, löjrom och rödlök.
Varmrätt: Coq au vin på fransk majskyckling, serveras med potatisbakelse, ratatouille och mustig rödvinssky.
Dessert: Garvaregårdens chokladkaka med kokosknäck, björnbärskompott och vispad grädde.

Quiz-jubileet inleds klockan 18. Anmälan kan göras fram till dagen innan quiz-aftonen via Visit Askersund eller direkt till Askersunds turistbyrå. Kostnad: 395 kronor.

Quiz-smakprov med Lars-Ivar

Lars-Ivar Jansson.

Lars-Ivar Jansson är en erfaren quiz-master. Här kan du testa dig själv på några av hans frågor från hösten 2019. Svaren hittar du genom att gå till nyhetsspalten här på Sydnärkenytt och klicka på Quiz-svar.

1) I slutet av förra året kom beskedet att det vanliga smärtstillande läkemedlet Voltaren kommer att bli receptbelagt från och med 1 juni. Orsaken är att ny forskning visar att även låga doser av läkemedlet kan riskera hjärtkärlbiverkningar enligt Läkemedelsverket. Det är den verksamma substansen i Voltaren som medför dessa risker. Vilken är den verksamma substansen i Voltaren?

A Paracetamol
B Acetylsalicylsyra
C Ibuprofen
D Diklofenak

2) Speltillverkaren Nintendo släppte nyligen spelet Luigi’s Mansion 3, alltså tredje delen i den spelserie där den mindre kände brodern i en av spelvärldens mest berömda brödraduos för en gång skull får spela huvudrollen. Hans bror är förstås Super-Mario och Luigi har för det mesta fått finna sig i att spela andrafiolen. Mario brukar alltid avbildas klädd i rött. Vilken är Luigis färg?

A Gult
B Blått
C Grönt
D Brunt

3) Nyligen kom rapporter om att fem asiatiska blåskrabbor hittats i Helsingör vid Öresund. Lokala marina experter anser att det är många exemplar av denna art som hittats på en väldigt begränsad yta, något man fruktar är ett tecken på att blåskrabban fått fäste i Öresunds unika natur. Arter som spridits utanför sitt ursprungliga utbredningsområde och riskerar hota sitt nya ekosystem kallas något särskilt. Vad?

A Irrationella
B Imperfekta
C Illegitima
D Invasiva

4) Filmen Doctor Sleep hade svensk premiär lagom till Halloween förra året, vilket väl får anses passande för en uppföljare till en av tidernas mest skrämmande filmupplevelser, The Shining. I Doctor Sleep har den lille pojken Danny blivit vuxen och återkommer till det hotell där den ursprungliga filmen utspelar sig. The Shining bygger på en roman av Stephen King och för regin stod en av 1900-talets stora regissörer. Vad hette han?

A Ridley Scott
B Stanley Kubrick
C Francis Ford Coppola
D Martin Scorsese

5) I Indiens huvudstad New Delhi är föroreningarna nu så svåra att bilarna bara får köras några dagar i veckan, beroende på vilken siffra registreringsnumret slutar på. New Delhi är en jättestad och ligger på topp tio över världen största städer, med cirka 25 miljoner invånare i storstadsregionen. En stad med ungefär lika stor befolkning är Indonesiens huvudstad Jakarta, som ligger på en av landets många stora öar. Vilken?

A Java
B Sumatra
C Borneo
D Celebes

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-11 11:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.