Gå till innehåll
Askersund / Djurliv

Jonna Wååg från Askersund hoppas på en hundrastgård i Askersund. Foto: Charlotta Ericsson

Jonna hoppas på en hundrastgård i Askersund

Publicerad: 11 November 2023 9:43

Det finns ett behov av en hundrastgård i Askersund. Jonna Wååg är själv hundägare och har funderat till och från under flera år om hon inte skulle ta reda på vad som egentligen krävs för att få till en hundrastgård. Nu förs en dialog med Askersunds kommun och det är ett positivt gensvar. – Inget är bestämt, vi har setts på ett möte och kravet som kommunen har är att jag får starta upp en förening och sen får vi försöka hitta en lämplig plats, säger Jonna Wååg.

Efterfrågan av hundrastgård har funnits länge. Det finns möjlighet att åka till Vretstorp och använda hundrastgården som finns där. Men det är inte hållbart i längden. 

– Det är viktigt att ha en möjlighet att kunna släppa sin hund lös under kontrollerade former. Meningen med att få till en hundrastgård här i Askersund är att alla som har en hund, ska kunna ta del av den.

Jag kan tänka mig att det skulle underlätta för många, det finns gott om pensionärer som har hund och kanske inte orkar motionera lika mycket som hunden egentligen skulle behöva. Meningen med hundrastgården är att den ska vara ett komplement till hundens dagliga rastning. 

– Många bor i lägenhet och har inte någon trädgård där hunden kan springa fritt. En hundrastgård blir ju en bra lösning för alla! 

Även för turister

Askersund är en sommarstad och Jonna Wååg har förstått att många turister har frågat om det finns någon hundrastgård där de kan släppa sin hund.

– Ja. Som jag har förstått det så finns det många besökare som varje sommar frågar om det finns en möjlighet att släppa hunden lös någonstans.

Krav från kommunen

Askersunds kommun har kommit med kravet att Jonna Wååg får starta upp en förening som sköter allting kring hundrastgården.

– För att starta upp en förening krävs tre personer, vi är två stycken än så länge. Askersunds kommun har också varit noga med att upplysa oss om att det är föreningen som sedan har ansvaret kring hundrastgården med städning och underhåll. Det kommunen bidrar med är att hyra ut marken till oss. Alternativet är att hitta en markägare som vill hyra ut, då behöver jag inte involvera kommunen alls.

– Kommunen kommer inte att stå för några kostnader och det kommer inte heller vara så att det kostar kommunen något att låta oss ha en hundrastgård.

Meningen är att den uppstartade föreningen ska locka hundägare att bli medlemmar och på det sättet dra in pengar till underhåll och skötsel av hundrastgården. Jag har även en plan på att man ska försöka få tag i företag som vill sponsra. Det finns ingen uppstartad förening än, utan allt är i planeringsstadiet fortfarande, säger Jonna.

Öppnar upp för socialt nätverkande

-Det finns flera möjligheter med en hundrastgård. Det är ju ett väldigt effektivt sätt att träffa andra människor, kanske blir man ett gäng som börjar träna tillsammans med sina hundar. Det finns de som inte har ett så stort socialt nätverk men med en rastgård blir det naturligt att träffas, om de känner för det.

Hoppas på att visionen om en hundrastgård blir till verklighet

– Det här är en dröm som jag hoppas ska kunna gå att genomföra. Jag tog kontakt med kommunen första gången i maj. Det är inte bara att smälla upp en hundrastgård utan det är mycket saker att ta hänsyn till och regelverk som skall följas. Jag har lagt ett förslag till kommunen att rastgården ska ha en storlek som en fotbollsplan ungefär, men det är inte ett måste.

Har även föreslagit några platser som jag tycker är lämpliga och har kollat på lite andra ställen som inte kommunen äger.                                                                

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Askersund