Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Tuffa tider för PerOlofGården när gäster uteblir

Nora Rijns utanför PerOlofGården som hon driver ihop med sin man René. Foto: Anders BjörkNora Rijns utanför PerOlofGården som hon driver ihop med sin man René. Foto: Anders Björk

Det senaste året, i spåren av covid-19, har varit otroligt dåligt för PerOlofGården. Ägaren Nora Rijns hymlar inte om det. Hon och maken har drivit gården i snart 20 år. - Vi trivs väldigt bra här och kommer att kämpa vidare, säger Nora till Sydnärkenytt.

​Nora och René Rijns är från Holland, men de fastnade tidigt för Sverige.

Första gången som René var i Sverige och reste runt var 1966 och för Nora var det 1977. Haag är staden de är uppväxta i och det var där de träffades, men de sista 20 åren innan flytten till Askersund bodde de i en liten by i östra Holland.

“Visste vi trivdes i Sverige”

Flytten till Askersund skedde 2002, när de köpte PerOlofGården.

Nora Rijms utanför PerOlofGården som ligger i Lerbäck. Nora Rijms utanför PerOlofGården som ligger i Lerbäck.

​- Vi kände till Sverige bra då och visste att vi trivdes här, berättar Nora Rijns.

Tidigare var PerOlofGården under många år ett ålderdomshem. René hade då en släkting som bodde där vilket gjorde att han kom på besök och trollbands av den vackra omgivningen.

- Vi öppnade 2003 och hade bara två, tre rum i början. Nu har vi 22 rum för gäster.

Utländska turisterna försvunnit

Det är dock tunga tider just nu, det är inget som Nora hymlar om.

- Senaste året har varit otroligt dåligt. Så är det för många inom turistnäringen. Men vi trivs här otroligt bra och kämpar vidare för vår överlevnad.

Labyrinten av grönska har de byggt upp själva, den finns på gården. Labyrinten av grönska har de byggt upp själva, den finns på gården.

Vad känner du för framtiden?

- Det är osäkert, och svårt att veta. Så här års brukar vi ha mycket turister. Det finns exempelvis inga bussresor med turistresor längre från Tyskland och Holland som vi brukar ha. Det känns tyvärr redan som turistsäsongen 2021 är försvunnen för oss, så vi får mer rikta in oss på nästa år när det är möjligt att planera.

Självklart kommer PerOlofGården att ta emot gäster framöver under året, men att göra upp planer är snudd på omöjligt då olika arrangemang som teater, marknader, festivaler i närheten inte går att planera in. För idéer och olika typer av arrangemang har de massor av vanligtvis.

“Vi finns här”

Deras stora matsal, som ligger 50 meter från huvudbyggnaden, är låst vid undertecknads besök. Den tar upp till 90 personer och bjuder även in för evenemang och fester. Lite längre ner i trädgården står den vackra amfiteater som de själva byggt upp mitt i naturen. Vid närliggande sjön Skiren ligger en dansbana.

AmphiTeatern arena byggdes 2014. Den halvcirkelformade åskådarplatsen har rum för 600 personer och består av åtta nivåer. AmphiTeatern arena byggdes 2014. Den halvcirkelformade åskådarplatsen har rum för 600 personer och består av åtta nivåer.

Ordet svensk naturidyll ligger nära till hands. Nora och René bor här i området själva. Men även om de trivs med miljön så tär det på psyket att allt blir inställt och att gästerna uteblir. Nora är inställd på att det lär ta ett tag till innan det vänder. Men när det vänder är de redo.

- Vi är redo då och vi är redo nu med, vi har förberett allt som går. Det finns tid över till det. Vi försöker vara positiva, trots det känns svårt ibland och när gäster kommer till oss igen så finns vi här och tar emot dem, avslutar Nora Rijns.

Söndag och måndag nu i påsk har man serveringen för fika öppen. För de som vill följa vad PerOlofGården har på gång så får ni hålla utkik på deras hemsida.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-30 17:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.