Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Populärt jazzband från Göteborg underhöll

Secons Line Jazz spelade alltid under Secons Line Jazz spelade alltid under "tradjazzen" i Askersund när den anordnades.

Under lördagen gästades Askersund av det populära jazzbandet Second Line Jazzband från Göteborg. Olle Widell var en av åhörarna på plats.

För runt tio år sedan lades Sveriges populäraste tradjazzfestival i Askersund ner. Den hade börjat 1982 och blev nästan trettio år. Saknaden är oändlig av många gäster, musiker och lokalboende. 

Vana gäster i Askersund

Ett av de band som spelade mest och flest gånger var Göteborgsbandet Second Line Jazzband. Lördagskvällen under festivalen var vikt för konsert på Folkets Hus med detta band, en av publikfavoriterna och festivalens gunstlingar. 

Olof Skog, Per Bach, Klas Nilsson Olof Skog, Per Bach, Klas Nilsson

Det var länge sedan men NU var det dags igen. “En musikalisk resa från de franska kvarteren i New Orleans till danssalongerna i Harlem”

Så presenterades konserten hos Visit Askersund. Plats för evenemanget var Hantverkshuset, tidigare Folkets Hus. Huset som hotades av rivning har räddats av en förening och renoveras nu varsamt av medlemmar.

Samspelta och bra tugg

“SLJB” bildades 1989 och kan fira trettioårsjubileum nästa år. De har gjort mer än 5 000 konserter på klubbar, festivaler, teatrar och konserthus i över 20 länder.  

Hampus Andersson Hampus Andersson

I bandet återfinns Niklas Carlsson, trombon och sång, Olof Skoog tenorsax, klarinett och sång, Klas Nilsson trumpet och sång, Hampus Andersson gitarr, Johan Horner trummor och Per Bach bas.  

Niklas Carlsson är även presentatör och har både publik och orkester helt i sin hand. Snabb i repliken, häcklar gärna publiken och sina medspelare men gör det på ett charmigt sätt.

 Orkestern levde upp till förväntningarna och levererade traditionell jazz av högsta klass. De är samspelta och verkar trivas ihop, ingen har noter, allt sitter. Det är taktfast, stadigt och vackert. En härlig entusiasm och intensitet gör att alla rycks med.  

Syskon åkte långt för att lyssna

”China boy, You belong to me, Dipper mouth blues, Sweeping the blues away, Saratoga shout, Claire de lune, Bury me under the weeping willow tree och Jump for joy är några exempel på melodier som framfördes.  

Johan Horner och Niclas Carlsson Johan Horner och Niclas Carlsson
Eva och Anette Bodeström åkte ända från Rättvik för att lyssna Eva och Anette Bodeström åkte ända från Rättvik för att lyssna

Konserten avslutades med extranummer, ”Burbon street parade”, som speciellt riktades till syskonen Eva och Anette Bodeström som åkt från Rättvik för att höra orkestern. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-21 13:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla