10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Arge anfallaren Janne lockade rekordpublik

Janne Andersson på plats i Sjöängen. Förbundskaptenens besök i Askersund drog folk. Foto: Anders BjörkJanne Andersson på plats i Sjöängen. Förbundskaptenens besök i Askersund drog folk. Foto: Anders Björk

Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson var det stora dragplåstret när 300 besökare kom till den årliga "Höstkvällen" som Askersunds kommun ordnade under tisdagen.

Årets Höstkväll inleddes med mat och mingel vid kl 17:30. Strax efter kl 19 började Askersunds kommun informera i Stora salongen om hur läget är just nu och kommande satsningar.

Doldisen som är en favoritspelare

Men merparten av de drygt 300 besökarna kom ändå för att lyssna på Sveriges förbundskapten Janne Andersson som klev ut på scenen vid kl 20. Han gjorde det till den gamla VM-dängan "När vi gräver guld i USA"

Representanter från Askersunds kommun förevigar med foto.

- Bara så ni vet så är ni 25 år fel och jag är inte Tommy Svensson, inledde Janne och drog ner skratt från åskådarmassorna. Det blev ganska många skratt under kvällen, Janne är en rätt rolig prick när han kommer igång.

Janne Anderssons tal handlade om lagbygget där helheten är större än delarna. Det är så han gjort sig känd för att forma Sverige till framgång och hur viktigt det är med samarbete återkom han ideligen till.

En favoritspelare han haft under åren var Andreas Johansson. Vem är det, tänker säkert flera av er nu. Johansson är ingen spelare som figurerat i landslaget, men en välkänd profil från många år i Allsvenskan.

- När Andreas skulle presentera sig när jag värvat honom till IFK Norrköping sa han att "jag är inte värst på nånting egentligen förutom en sak, jag är bra på att göra andra bra", berättade Janne.

Egenskaper som Janne uppskattar

När Janne berättade hur han ville bygga sina lag och organisationer runt laget var det fyra egenskaper som stack ut som han kollade extra på. Kompetens. Energi. Integritet och prestigelöshet.

Han ansåg även att människor generellt sett tar sig själva på alldeles för stort allvar idag och att yngre spelare alldeles för ofta har för dåligt tålamod. Efter hans framträdande var det många som ville få några ord.

Många ville ta chansen att få några ord med Janne.

- Jag åker ut  ibland på det här sättet. Jag får väldigt många erbjudanden och tvingas tacka nej till det mesta, men ibland när det passar in med tiden så gör jag det med glädje, säger Janne efteråt.

Vad vet du om Askersund?

- Jag brukar åka förbi utanför, under många år var jag tränare i Halmstad och då åkte vi alltid förbi Askersund på vägen till Örebro, men jag har faktiskt aldrig varit inne i staden tidigare. Så det var lite synd att det var mörkt nu när jag kom för jag hade gärna sett den här lilla stadskärnan i dagsljus.

Var argare på bänken förr

Janne Andersson började som tränare i Alets IK, i Halmstad, vid 17 års ålder. Hans första lag var ett flicklag och det har blivit många olika lag sedan dess på olika nivåer. Han har även en egen spelarkarriär bakom sig.

- Jag var anfallare och ofta en väldigt arg sådan, jag drog på mig många gula och röda kort, men gjorde även en hel del mål. Men jag hade inte den där riktiga drivkraften fullt ut, jag tyckte det var roligare att vara ledare.

Som tränare nu är du väldigt passionerad, var du det även i unga år?

- Det var jag nog, sen har jag putsat bort de värsta avarterna sedan dess så i samband med matcher var jag värre förr. Men jag har alltid haft ett driv att vilja göra saker så bra som möjligt. 

Mycket nöjd med "Kumla-Pierre"

Det finns en spelare från Sydnärke som slagit sig in till en ordinarie tröja i Sverige under hösten. Det är Pierre Bengtsson, fostrad i IFK Kumla, som spelat de senaste fyra EM-kvalmatcherna från start som vänsterback.

- Det är en av de positioner i landslaget som vi haft tuffast konkurrens på. Tidigare har Ludwig Augustinsson och Martin Olsson varit de två jag satsat på där, men vi har haft koll på Pierre och när han nu fått chansen har han gjort det jättebra, det har varit fantastiskt roligt att se.

Blev du förvånad att han klarat sig såpass bra, mot exempelvis Spanien?

- Jag tror alltid att spelare ska göra det bra när jag tar ut dem, det är min grundtanke. Så det hade jag nog både hoppats och trott. Sen tror jag han kom till en grupp där han trivs och känner förtroende med, vilket bidrar.

Ludwig Augustinsson är för tillfället skadad och Martin Olsson har halkat ner något i rangordningen beroende på lite speltid. Men snart är Ludwig tillbaka och vem tar platsen som vänsterback då?

- Det är alltid bra med konkurrens, svarade Janne diplomatiskt.

Rekord med besök till Höstkväll

Närmaste match för Sverige är i mitten av november då Rumänien väntar. Vinst där, förmodligen räcker det med ett kryss, och biljetten till EM 2020 är säkrad.

- Vi försöker alltid vinna alla matcher vi ställer upp i och det ska vi göra här med, avslutade Janne Andersson.

Att det kom runt 300 besökare till Askersund kommuns höstkväll var hundratalet mer än det brukar komma. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-23 12:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.