Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kyrklig samverkan – med lokal förankring

Kyrklig samverkan i Askersunds pastorat vill slå ett slag för lokalförankringen i kyrkovalet, utan partipolitik

Kyrklig samverkan i Askersunds pastorat (KSA) är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp. Vi tycker att partipolitiken hör hemma i andra delar av samhället.

Svenska kyrkan har en självklar plats hos många av oss, vare sig vi är medlemmar eller ej. Kyrkan står för en kontinuitet och är också en viktig mötesplats för många. Till kyrkan kan vi komma med våra frågor, och hitta ett forum där vi gemensamt letar efter svaren. För många är kyrkan en trygg plats, när det gungar runt oss.

En fungerande kyrka är beroende av att det finns människor som verkar och arbetar med kyrkans plats i samhället. Det behövs också mycket ideellt engagemang som bidrar med tid och glädje för verksamhet och medmänniskor. 

I Askersunds kommun finns idag tre församlingar: Askersund-Hammar, Lerbäck och Snavlunda. Från 1 januari 2022 kommer dessa tre församlingar finnas kvar som vanligt, men ingå i det nybildade gemensamma Askersunds pastorat vars geografiska gräns motsvarar kommungränsen. Vi ser fram emot att den nya organisationen ska träda i kraft och vår förhoppning är att detta sammangående ska möjliggöra nya samspel, skapa nya möjligheter och en chans att helt enkelt tänka lite nytt. På så sätt kan vi med kyrkans verksamhet nå fler delar av samhället och bli tillgängliga för fler.

För oss som ingår i KSA är den lokala förankringen viktig. Det är här vi verkar och lever, och vi vill att det ska vara nära till kyrkan. Vi är en stor nomineringsgrupp, med personer som redan är aktiva i våra olika kyrkor i det blivande pastoratet. Vi är intresserade av kyrkans verksamhet och vill bidra med det vi kan. Vi vill också bredda vår gemenskap för att nå så många människor som möjligt. Vi vill att människor i bygden ska känna sig välkomna. 

Nu när vi går samman i ett större pastorat vill vi värna om våra lokala mötesplatser så att kyrkan finns tillgänglig där vi bor. Vi ska fortsätta att vara bärare av vårt kulturarv. Alla beslut vi under kommande år kommer att fatta om vår verksamhet ska vara kloka, välgrundade och lokalt förankrade genom diskussion och samsyn och med kyrkans roll i samhället i fokus.

Din röst är viktig!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-13 19:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.