Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 070-557 67 92

INSÄNT: Bygg Närlundaskolan i trä

Miljöpartiet i Askersund vill att den nya Närlundaskolan byggs i trä.

Bygg den nya Närlundaskolan för framtiden. Bygg i trä.

När Askersund planerar nya skolbyggen 2020 måste vi bygga i tiden och tänka framåt...Flera olika skolbyggen i Sverige finns att inspireras av.

I Stigtoma i Nyköpings kommun byggdes en skola i nära samarbete med personalen. Den är anpassad för alla elevers bästa lärmiljö,NPF-anpassad.(Anpassad för elever med neuropsykiatriska diagnoser). Varje klass har egna hemvister för att skapa trygghet och tydlighet för alla. Skolan är utrustad med ljudabsorberande golvskärmar för att minska ljudnivån samt har höj- och sänkbara bord, som gör det möjligt att arbeta både stående och sittande.

I Frederiksbjerg skole i Århus i Damnark byggdes en skola för rörelse - med klättringsmöjligheter både ute på gården och inne i korridorerna samt med många inspirerande lekutrymmen ute på skolgården.

Landamäreskolan i Göteborg är byggd som en intrgrerad del i landskapet. Den är byggd i trä, vilket i detta fall gör det möjligt med en flexibel arkitektur. Det finns möjlighet till lek på de avgränsade skolgårdarna samt i det angränsande parkområdet 

Hyllievångskolan i Malmö byggs med grönt tak samt med solceller och blir nästan självförsörjande på el.

Närlundaskolan skall naturligvis byggas i trä. Numera byggs många hus i trä upptill 10 våningar höga.

Trä är:

Bra för hälsan.

 Enligt forskning ger sjukhus byggt i trä färre sjukdagar och skolmiljöer med mycket trä gör att elever kan fokusera bättre.

Trä ger minskad brandrisk. Vid brand förkolnar materialet, men behåller sin hållfasta förmåga, vilket gör att byggnaden inte kollapsar.

Trä är klimatsmart. Trä är förnybart och miljövänligt. Det binder koldioxid när det växer och lagrar det vidare i trähuset. Detta minskar användningen av koldioxid jämfört med betong och stål.

Lätt och hållfast. Det är lätt att bearbeta och reparera/förändra i trä. Det ger möjligheter till flexibel arkitektur.

Trä är vackert och åldras vackert.

Miljöpartiet uppmanar kommunledningen att ta lärdom av andra skolbyggen i ovanstående exempel och bygga den nya skolan för framtiden.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-13 12:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.