Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Stor vattenläcka – Askersund utan vatten

Folk i kö för vatten på Askersunds torg. Det finns fyra tankar uppställda. Foto: Lars-Göran Månzon<br />
Folk i kö för vatten på Askersunds torg. Det finns fyra tankar uppställda. Foto: Lars-Göran Månzon

Boende i stora delar av Askersunds kommun är utan vatten, bland annat Askersunds tätort. Problemet beror på en större läcka mellan Harge och Hammar. Vattnet är därför avstängt. Det är huvudledningen från kommunens stora vattenverk i Harge som sprungit läck. Vattenstoppet har gjort att flera skolor, bland annat Sjöängsskolan, håller stängt i dag.

Det kommunala vattnet stängdes av igår kväll, i hela kommunen, undantaget Åsbro, Zinkgruvan och Mariedamm, som har egna grundvattentäkter. I bland annat Skyllberg och Kårberg fungerade vattnet längre, tack vare tryck i reservoarer på ledningen från Harge..

– Prognosen är att vattnet kommer igång sent i eftermiddag, eller ikväll. Men då kommer man behöva koka dricksvattnet. Det är standardförfarande efter en läcka. Vi måste göra flera analyser innan vi vet att vattnet är säkert att dricka, säger Susanne Jarl, VA-chef i Askersunds kommun.

Vatten tillbaka ikväll

Vid en presskonferens vid 13-tiden var beskedet att vattnet slås på relativt snart, men att det sedan kan ta en god stund, kanske flera timmar, innan det kommer fram till Askersund och det blir tryck i systemet.

Vattentankar har ställts ut på flera ställen i Askersund och Hammars/Sänna. I de övriga orterna fortfarande vatten tillgängligt.

Flera av kommunerna i närområdet har ställt upp och kört vattentankar till Askersund. Få kommuner, om ens någon, har ensam kapacitet för att hantera ett totalstopp i kommunens huvudvattenförsörjning. En tankbil från Örebro kommun kör skytteltrafik för at fylla tankar. Den rymmer 13 kubikmeter.

Personer ur den så kallade frivilliga resursgruppen hjälper till vid vattentankarna. Gruppen är en del av civilförsvaret.

– Här måste vi samarbeta med andra. Det är en ovanlig händelse, unik för oss, fortsätter Susanne Jarl.

Vid torget i Askersund vid lunchtid. Foto: Lars- Göran Månzon Vid torget i Askersund vid lunchtid. Foto: Lars- Göran Månzon
Läcka snart tätad

Kommunens VA-avdelning har jobbat i skift under natten. Läckan är lokaliserad, man har grävt fram ledningen och håller på med reparationen av ledningen, enligt Susanne Jarl

– Ja, vi har lokaliserat problemet, ledningen låg djupt, med lite besvärliga förhållanden. Men man har grävt fram skadan, arbetet pågår

Vattentankar finns utställda

Vid följande platser finns tankar där allmänheten kan hämta vatten:

Torget, Askersund
Sjöängens kök, Askersund
Landskyrkan, Askersund
Höglundavägen, Askersund
Hammars handel
Brandstationen, Sänna

På grund av läckan kommer förskolorna i Hammar, Åmmeberg, Olshammar, Snavlunda, Rönneshytta och Askersunds centralort hållas stängda i dag torsdag den 12 januari.

Även Sjöängskolan, Närlundaskolan samt skolorna i Hammar, Åmmeberg och Rönneshytta hålls stängda

När vattnet kommer igång igen måste det alltså kokas.

– Men det är ändå en stor lättnad när vattnet kommer tillbaka i kranar och WC-stolar. Vi är ju mycket beroende av vatten i våra liv, säger Susanne Jarl.

Flertalet som Sydnärkenytt pratade med i Askersrund tog det hela med ro och menade att vattenläckan inte var något att tala om, jämfört med exempelvis vad de som bor i Ukraina får stå ut med. Men flera talade också om behovet av bättre beredskap hemma. Att det kan vara bra med exempelvis tomma plastdunkar hemma. 

Josef och David på restaurang En trappa upp som hade öppet på förmiddagen men var tvugna att ha toaletten stängd. Josef och David på restaurang En trappa upp som hade öppet på förmiddagen men var tvugna att ha toaletten stängd.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-12 13:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla