Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Inget beslut om kärnkraft i Askersund

Igår gick kollegorna på Sveriges television Väst ut med nyheten att exempelvis Mariestads kommun kan tänka sig ny kärnkraft inom inom kommunen. Inslaget innehåller också en enkät där 134 kommuner runt om i landet fått samma fråga. En av de kommuner som sagt sig vara positiva till ett eller flera kärnkraftsverk i kommunen är Askersund. Något demokratiskt förankrat beslut om det finns dock inte.

– Man ska inte tro riktigt allt man läser i medier, säger kommunstyrelsens ordförande i Askersund, Caroline Dieker (M)

Hon berättar att något demokratiskt förankrat beslut inte finns i kommunen och att ett sådant givetvis måste till om frågan skulle komma upp på bordet.

– Jag fick, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, den här enkäten från TT. Jag är själv positiv till kärnkraft och anser därmed att det vore rimligt att öppna för sådant här, om det skulle bli aktuellt. Konsekvensen av mina åsikter. Ska vi ha kärnkraft kan vi ju inte säga nej till den. Det var ju en lite hypotetiskt ställd fråga. Jag uppfattade det väl mer som en viljeyttring, att de frågade vad jag ansåg, säger Dieker.

Så några konkreta kärnkraftsplaner finns inte för stunden?

– Nej, då skulle vi haft en demokratisk process.

Ytterligare 24 kommuner, flertalet just moderatstyrda, har sagt sig vara för kärnkraft i kommunerna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-24 6:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla