27 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Ingen stor påverkan för företagen – än

Caroline Dieker. Kommunstyrelsen ordförande i Askersund. Foto: Sydnärkenytt.Caroline Dieker. Kommunstyrelsen ordförande i Askersund. Foto: Sydnärkenytt.

När kommunstyrelsen i Askersund ringde runt till 176 företag i kommunen för att få en bild över läget i krisen blev svaret från de flesta att krisen så här långt inte haft någon stor negativ påverkan. Några företag har det dock besvärligt. Ett fåtal svarade att Coronakrisen rentav inneburit fördelar.

Företagarna fick bland annat svara på hur deras verksamhet påverkats av coronakrisen och ungefär hälften bedömde att läget var oförändrat, några få sa att det påverkat positivt, medan drygt 40 procent av de som svarade upplever en försämring.

'Tack för att ni ringde'

– Det är helt klart mycket problematiskt för många företagare i vår kommun, andra företag är mindre påverkade. Hur långvarig krisen blir är ett av de stora orosmomenten. Vi fick ett mycket bra bemötande och jag tror ändå att trots att många har det tufft så uttryckte de flesta ändå att det var positivt att vi ringde, säger Caroline Dieker (M), kommunstyrelsens ordförande, som får medhåll av oppositionsrådet Anna Ahnér (S). 

– Det märktes att det var uppskattat av företagen att vi ringde. Många av samtalen resulterade i en bra dialog, även om det är tydligt att vissa av företagarna har det svårt. 

Tanken var att kommunstyrelseledamöterna skulle ringa upp 100 företagare. Åtta ledamöter fick varsin lista på företag att ringa två timmar innan kommunstyrelsens möte. En uppföljning på en liknande rundringning för ett par år sedan.

Behövde personal

En av frågorna som ställdes i enkäten gällde personalsituationen. De flesta av de uppringda företagarna upplevde  situationen oförändrad. Det visade sig vara fler företag som såg behov av mer personal än som behövt dra ner på personal.

– Totalt sett ger det här en bild som kanske var något positivare än vad vi trott. Men man måste vara noga med att poängtera att detta är just en ögonblicksbild hur det såg ut hos ett antal företag just då när vi ringde. Vi gör inga anspråk på att detta ska vara en rättvisande bild av hur situationen ser ut i stort hos företagen i kommunen, men det är en indikation på hur det går för näringslivet i Askersund och vilka behov man ser framöver. Informationen vi fått in kommer vi bland annat använda i planeringen inför det fortsatta näringslivsarbetet, säger Sofia Fredriksson, näringslivsutvecklare i kommunen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-12 7:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.