Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Det blir ingen kommunal badplats vid Kolarängen

Kommunen har ännu inte löst frågan om badplats i Åmmerg. Här isliv vid en annan av badplatserna i Askersunds kommun. Foto: Olle Widell.Kommunen har ännu inte löst frågan om badplats i Åmmerg. Här isliv vid en annan av badplatserna i Askersunds kommun. Foto: Olle Widell.

Kultur- och tekniknämnden i Askersunds kommun har beslutat att överge planerna på en kommunal badplats på platsen Kolarängen vid sjön Åmmelången i Åmmeberg. Skälet är att markägaren vill ha för mycket i arrende. Mer än dubbelt så mycket som kommunen betalar i arrende för exempelvis Harge.

Det är ett tag kvar innan det stora flertalet Sydnärkebor kan tänka sig bada utomhus, även om vinterbad är en tilltagande trend. I Askersunds kommun kämpar man dock med frågan om hur den förorenade, utdömda badplatsen i Åmmeberg ska ersättas.

Planerna vid Kolarängen har övergivits.

“Vill ha betydligt mer”

– Vi har nu uppdragit åt kommunens tekniska förvaltning att fortsätta leta alternativa platser som kan passa som badplats vid Åmmelången, säger Staffan Korsgren, (L), ordförande i miljö- och tekniknämnden.

Han fortsätter.

– Den här markägaren, vid Kolarängen, vill ha betydligt mer än vi betalar för någon annan badplats. 45 000 kronor per år. För de flertalet badplatser i kommunen betalar vi bara ett par tusen per år. Dyrast är Harge, där betalar vi 17 000 per år.

Knapp budget

Askersunds kommuns totala budget för badplatserna, då är skötseln inräknad, ligger på 600 000.

Korsgren menar dock att det ligger en del politiska vedermödor bakom letandet efter badplats i Åmmeberg.

– Så är det. Vi upplever att det faktiskt är en rätt viktig fråga fört ortsborna och vi har absolut ambitionen att lösa det på något sätt. Vi är tacksamma för tips, inspel, förslag från andra markägare.

Korsgren hänvisar till en undersökning bland ungdomar kommunen gjort. Ung Livsstil.

– Där kan man ser att när ungdomar i kommunen tillfrågas om vilka fritidsaktiviteter man anser viktigast, vilka anläggningar man värdera högst, så är det det kommunala badplatserna.

Det finns också ett tiotal kommunala allmänna badplatser i Askersunds kommun. I grannkommunen Hallsberg som exempelvis, finns bara fyra.

– Vi har ju gott om sjöar och värnar våra bad. Det är en knapp budget, men kommunen sköter ändå underhållet på flertalet. På några platser tar vi hjälp av föreningar, avslutar han.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-19 12:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.