Gå till innehåll
Askersund / Politik
En grupp människor som står framför en byggnad.

Artikeln om offentlig konst på Närlundaskolan väckte lite av ett ramskri på sociala medier. Foto: Henrik Östensson

Inga askersundskonstnärer
ville smycka Närlundaskolan

Publicerad: 12 February 2024 14:50

I onsdags kunde vi berätta om att en konstnär arbetar på ett antal skulpturer av djur som ska stå i anknytning till Närlundaskolan. Beslutet om konstköpet, på totalt 1,2 miljoner fullföljdes trots att kommunledningen ville att det skulle pausas.
– Förklaringen är att det helt enkelt kommit så långt i processen, där inte minst barnen på Närlundaskolan varit involverade, att det hade blivit orimligt att pausa, säger Annika Restadh på Askersunds kommun.

– Vi ställdes lite inför fullbordat faktum. Vi i kommunledningen ville att inköpet skulle pausas. Men så fick vi beskedet att det redan var försent. Förvaltningen hade redan tagit beslutet, hävdar Caroline Dieker (M) kommunstyrelsens ordförande.

Det finns ett slags regel, eller princip, som många kommuner, kommunala bolag, och en del privata bolag använder, enprocentsregeln. Den går i korthet ut på att man investerar i offentlig konst, offentlig utsmyckning för en procent av den totala byggbudgeten för offentliga byggnader, äldreboenden, skolor, bostäder och liknande. Det är en gammal princip, som kom till efter ett riksdagsbeslut 1937. Tanken var att ”göra konsten till allas egendom”.

Ska tåla att leka med

Man följer inte inte enprocentsmålet i Askersund helt och hållet. Men lite offentlig konst köps ändå. När det gäller kommunens andra stora bygge det senaste decenniet, Sjöängen, köptes offentlig konst för 0,65 procent av bygginvesteringen. När det gäller Närlundaskolan blir det 0,5 procent, Totalt 1,2 miljoner

– Det vi från politikens sida hade som krav var att det skulle vara utsmyckning med dubbel funktion, inte bara konst på väggarna, utan skulpturer som går att sitta, på, klättra på, leka på. Men sedan har vi ju hamnat i ett läge där vi måste se över alla kostnader. Då beslutade vi att pausa de här verken, säger Caroline Dieker (M).

Men ändå rullade konstköpet på?

– Ja, så blev det.

En kvinna i en svart jacka som står framför snö.

Konstnären Hanna Beling från Stockholm fick till sist uppdraget att göra offentlig konst vid Närlundaskolan

Inga förslag från lokala konstnärer

Annika Restadh berättar hur processen gick till.

– När man gör en sådan här upphandling beslutar man politiskt vad man vill se. Sedan lägger man ut det hela i en databas. Där yrkesverksamma konstnärer se vilka uppdrag som finns tillgängliga och helt enkelt lämna en intresseanmälan, komma med en skiss och en beskrivning  på vad de vill göra. I det läget gäller samma regler som för övrig upphandling. Kommunen får inte kräva att det ska vara en lokal konstnär.

– Jag kan förstå att man gärna vill se en konstnär från kommunen. Men vi fick faktiskt inte in en enda intresseanmälan från Örebro län. Den närmsta kom från Boxholm.

– Jag har förståelse för att folk vill se lokala konstnärer. Men vi kan ju inte tvinga konstnärer att lämna in intresseanmälningar.

Tre förslag valdes ut

Av de ungefär 50 intresseanmälningar som kom in valde en jury ut tre förslag.

Juryn bestod bland annat av folk från förvaltningen, rektorn på Närlundaskolan, en fritidspedagog och en konstkonsult från Örebro.

De tre utvalda konstnärerna fick komma till Askersund och bli intervjuade för att sedan hålla en workshop med barnen på Närlundaskolan.

– Det blev fantastiska workshops. Det här är professionella konstnärer som är vana vid den här typen av uppdrag. varje konstnär, två stycken och ett par, hade varsin grupp barn. Från början tänkte vi nog att barnen skulle få ge sin röst. Problemet var att det blev lite dött lopp. De röstade på den konstnär vars workshop de gått på. Så det blev till sist samma jury som valde ut de tre bidragen som avgjorde vem som skulle få uppdraget. Det blev Hanna Beling

Total kostnad för uppdraget  är 1,2 miljoner kronor, varav konstnären får 900 000.

Kommunen äger 712 konstverk

Hanna Belings konst blir ju skulpturer, som barnen ska kunna klättra eller sitta på. Men mycket offentlig konst är ju tavlor, målningar. I Askersunds kommun finns en årlig konstbudget på 23 000. Kommunen har 712 konstverk. 533 är utplacerade. 179 st. verk finns i magasinet. Av de verken är en del i behov av större och kostsamma reparationer. Konsten placeras i väntrum och foajér, i korridorer, i arbetsrum och i personalrum och liknande.

Texten har uppdaterats. Först publicerade vi en variant där det stod att kommunstyrelsen beslutat att pausa konstköpet. Där fick vi helt enkelt felaktig information. Något sådant kommunstyrelsebeslut verkar inte finnas.  Helt klart är dock att kommunledning haft en tydlig intention att sätta inköpet på paus på grund av de ekonomisak problem kommunen genomgår.

Annons

askersund