10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Ideella krafter fixade badplats i Mariedamm

8-15 personer arbetade hela torsdagen med att restaurera badplatsen i Mariedamm8-15 personer arbetade hela torsdagen med att restaurera badplatsen i Mariedamm

I veckan var det arbetsdag på vid Mariedamms badplats. Sly och ogräs togs bort och ny sand lades dit. Det är Mariedamms förening, som sedan ett antal år åtagit sig att sköta den kommunala badplatsen.

Per- Henrik Jerlström, Tommy Svallin, Tomas Samuelsson, Morgan Haglund och Michael Jansson. Foto: Henrik Östensson Per- Henrik Jerlström, Tommy Svallin, Tomas Samuelsson, Morgan Haglund och Michael Jansson. Foto: Henrik Östensson

Badplatsen ligger naturskönt vi sjön Skirens strand, med en praktfull utsikt mot byn, från sjösidan.

– Det här är ett projekt som pågått ett par år. Vi har legat på kommunen del om hjälp. Bryggorna vi hade var rätt dåliga. I år har hjälpen kommit. I våras fick vi hit de här bryggorna. berättar Tommy Svallin.

Bryggorna är begagnade och har legat vid badplatsen Haga i Askersund, där man nu lagt bryggor av plast.

– Kommunen lade i bryggorna här redan i våras. De sjösattes från andra sidan sjön och drogs hit med båt. Det är för trångt och brant för att få i bryggorna från vägen här.

Ett problem tidigare har varit att varje höst ta upp bryggorna, för att sedan lägga i dem på våren.

– Det har varit ett slitigt kroppsarbete. Med de nya bryggorna slipper vi det. De ska ligga i året runt.

Började röja i fjol.

Föreningen började röja växtlighet redan i fjol.

– I år har vi röjt och trimmat mer samt grävt upp ogräsrötter. Både på land och vass i vattnet. I vattnet är det fin sandbotten, men på lands behövde vi fylla på sand. Kommunen har ställt upp även med sand.

När Sydnärkenytt är på besök ligger en stor hög invid vägen, en liten lastmaskin kör i skytteltrafik ner till badplatsen.

– Vi har hyrt och lånat lite maskiner, både en grävmaskin och en hjullastare. De kommer från Rönne trädgård, fortsätter Tommy.

Det är flera killar som jobbar.

Folk ställer upp

– Man kan säga att vi haft lite coronaanpassad arbetsdag. Det har varit ett antal hela dagen, men inte så många att vi behövt trängas. Det kommer ansluta fler nu när folk slutar jobbet.

Tommy menar att det är lätt att få folk att arbeta ideellt i Mariedamm.

– Jo men så är det. Här ställer folk upp och jobbar för byns bästa, det finns en byanda. Folk förstår att man måste hjälpas åt för den här lilla byns bästa. Ingen annan gör jobbet åt oss, även om vi fått god draghjälp av kommunen den här gången.

Tommy berättar också att ett annat gäng, kolarna, jobbar några kilometer bort, med byns årliga kolmila.

Både underhållet, uppsnyggningen av badplatsen och kolmilan och en massa annat i byn, ordnas av Mariedamms föreningen. Det är egentligen en sammanslagning av det som förr hette Mariedamms samhällsråd, ett byalag och byns idrottsföreningen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-12 10:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.