14 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Hon ska klä vattentornet i prideflaggan

Malin Blomqvist håller på att skapa en en enorm prideflagga som ska sättas på Askersunds gamla vattentorn i höstMalin Blomqvist håller på att skapa en en enorm prideflagga som ska sättas på Askersunds gamla vattentorn i höst

Askersundskonstnären Malin Blomqvist kommer under hösten skapa ett verkligt jättekonstverk. Hon ska nämligen klä in hela Askersunds vattentorn i en enorm prideflagga. 30 gånger 17 meter. Flaggan invigs den tredje oktober och troligen sitta uppe fram till årsskiftet.

– Jag gör det här av många olika skäl. Men framför allt för att det är så viktiga frågor. Allas lika värde, allas lika rätt, är okränkbara självklarheter. Ändå saboteras fortfarande regnbågsflaggor och människor som inte följer normen kränks på olika sätt, fortfarande, säger Malin.

Idén kom när Malin jobbade med barn på Närlundaskolan i Askersund.

– Vi jobbade med offentlig konst och spånade vilt. Barnen var inne på det här med allas lika värde, prideflaggan, regnbågsfärgerna, betydelsen av dem. Jag kastade ur mig att man skulle kunna klä in vattentornet, som är lite av Askersunds utropstecken, i en prideflagga. Jag tog fasta på det och bestämde mig för att skapa ett projekt.

Så här är det tänkt att tornet ska se ut. Det är Malins egen skiss Så här är det tänkt att tornet ska se ut. Det är Malins egen skiss

– Jag funderade och tog reda på vem som äger tornet. Det är ju Askersundsbostäder. De gav, efter lite initial tvekan, sitt medgivande och är nu också med och stöttar projektet.

Övertalade Askersundsbostäder

– Tanken är att det här ska vara vårt projekt, Askersunds projekt. Jag kommer väl närmast agera projektledare och fixa finansiärer. Annicas Syservice i Askersund kommer stå för sömnaden, Kaufelts ska leverera metallringar, byggbutiken vajrar och hissutrustning och så vidare. Eleverna på Närlundaskolan ska vara med på ett hörn och sy mindre prideflaggor som ska säljas vid invigningen. Ju fler som involveras desto bättre.

Varför invigning den tredje oktober?

– Det är finaldagen på Lakeside pride. Askersunds egen pridevecka. Men monteringen av verket kommer fortgå under veckan Det tar ju en stund, ingen har gjort det här tidigare på vattentornet.
Verket ska bestå av vindsäkert och rivsäkert tyg. Flaggan kommer vara 30 meter lång och 17 meter hög.

30 gånger 17 meter

– Det är tornets mått. Omkretsen är 30 meter. Vi ska sedan göra stålringar som så att säga knäpps ihop i tornets bas, kläs med tyg och skickas upp en och en med vajrar. Väl med flaggan på plats kommer tornet belysas underifrån, mellan själva väggarna och tyget. Jag hoppas och tror det kommer se ut som tornet glöder i höstmörkret.

Men tänk om du inte får ihop finansiärer?

– Det är jag helt övertygad om att jag får. Det här är ett viktigt projekt för vår lilla stad och vårt samhälle. Jag tror alla känner det. Jag gillar att göra saker som spränger gränserna ibland, och jag tror alla har ett behov av det.

När man hör om ditt projekt kommer man ju närmast att tänka på Christo, du vet han som slog in riksdagshuset i Berlin i tyg?

– Jag har kommit och tänka på det i efterhand, även om jag väl inte precis kan säga att jag inspirerades av honom när projektet kom till, säger Malin.

Flaggan kommer troligen sitta på vattentornet fram till årsskiftet. Då planerar nämligen Askersundsbostäder att börja bygga om tornet till bostäder.

– Då ska flaggan klippas isär. Varje finansiär ska få ett utsnitt av flaggan. Det som eventuellt blir över kommer Närlundaskolan få för syslöjden.

Malin Blomqvist flyttade till Askersunds, eller för att vara mer exakt, till Stora Björstorp, en bit utanför Askersund, 2012. Hon kom då från Norrland, där hon varit aktiv länge.

– Jag jobbar egentligen med alla tekniker, förutom måleri, keramik, textil, metall, för att bara nämna något.

Malin Blomqvist hemma i sin verkstad. Malin Blomqvist hemma i sin verkstad.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-10 16:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.