Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Hon ordnar gala till
minne av sin mamma

Johanna Roos vid sin frisörsalong. Foto: Henrik ÖstenssonJohanna Roos vid sin frisörsalong. Foto: Henrik Östensson

Den sjätte maj blir det stor gala på Sjöängen i Askersund. Det ska samlas in pengar till Nyckelfonden. Det är Johanna Roos, som tillsammans med Askersunds gymnastikförening ordnar galan.
– Jag gör det här för att det är fem år sedan min mamman gick bort i cancer. Det här är ett sätt att uppmärksamma vården, ge tillbaka, berättar Johanna.

Johannas mamma Monika var född 1963

– Mamma var stark, en överlevare. Jag tänkte väl att det här klarar hon, hon kommer överleva. Men till sist gick det inte längre, kroppen sa ifrån, minns Johanna. 

– Man tänker väl på något sätt att mamma inte kan dö. Hon drabbades av cancer i äggstockarna, som senare spred sig kroppen. Hon tillbringade mycket tid på USÖ, de var fantastiska där. Ända sedan det inträffade har jag väl tänkt att jag skulle vilja göra något, för att stödja vården av cancerpatienter.

Lite som jubileum

Nu hamnar galan fem år efter Monikas bortgång.

– Känns bra, lite som ett jubileum. Jag började planera för något år sedan och har jobbat på mer intensivt ett halvår. Min pappa hjälper till och jagar sponsorer.

På programmet står kören Colours of pop från Askersund. Kören leds av Åsa Karlsson, välkänd i Sydnärke från duon Systrarna K. Det kommer också bli en konsert av coverbandet Dunderklumpen från Örebro. 

– Sedan blir det dansuppvisning. Det är mina egna elever. Jag är danslärare på fritiden, i Askersunds gymnastikförening.


Röda mattan

– Serveringen i Sjöängens foajé kommer vara öppen, med förtäring och både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker. Vi kommer också rulla ut röda mattan, precis som det ska vara när det är gala, säger Johanna.

Lite informativa inslag blir det också. 

– Ja, Nyckelfonden kommer berätta om sin verksamhet.

Vilka tror du kommer komma på galan?

– Jag har en stor släkt, jag hoppas ju på dem. Sedan hade min mamma många vänner. Hon var en fotbollstjej, så många ur den kretsen tror jag kommer komma.

Galan ska hållas i Sjöängens salong.

Biljetter kan köpas via Nortic, som brukar sälja biljetter till Sjöängen.

Nyckelfonden är en stiftelse för medicinsk forskning vid universitetssjukhuset i Örebro. Pengarna som dras in möjliggör forskning om olika sjukdomar.

Flera forskningsprojekt om bland annat cancer, diabetes, mag- och tarmsjukdomar är något av det som pengarna använts till.

Johanna Roos är till vardags hårfrisörska i Askersund och lärarvikarie på Sjöängsskolan.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-16 10:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla