Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Ingen dans -
men ägg och hockey till frukost

Minst kvartsfinal. Det är målsättningen ”avslöjade” Örebro Hockeys general manager Pontus Gustafsson under fredagens frukostmöte med Åsbro Näringsliv. Äggproduktionen vid Stjernsunds Gård var ett annat ämne. Ett sent återbud gjorde dock att det inte blev någon dans till frukosten.

Mikael och Inga-Lill Gilbertsson berättade om verksamheten vid Stjernsunds Gård.

Åsbro Näringslivs frukostmöten vid PerOlofGården brukar locka många deltagare. Höstens första träff blev inget undantag, med cirka 100 deltagare.

Först ut i programmet var Örebro Hockey. Emelie Wiklander, privatmarknadschef, inledde med att berätta om hockeyspelande maken Johans väg in i klubben.
– Det var 2010. ÖHK kändes rätt för Johan och även för mig. Nu fem år senare vet vi att det blev rätt klubbval.

Och under de här fem åren har Örebroklubben gjort en ganska enastående resa, spelmässigt och på andra sätt.
– Vi har gått från en omsättning på 5 miljoner kronor per år till nu 115 miljoner. Och klubben spelar tredje säsongen i högsta serien.

Måste ha sportsliga framgångar

Pontus Gustafsson, general manager:
– Det har varit en otrolig resa, där vi gått från nästan ingen organisation till en betydligt större. Det klarar man inte utan att även ha sportsliga framgångar. Vi klarade de två första svåra åren i SHL och gick även till slutspel förra året.
– Nu är målsättningen att ta ett steg till, att nå minst slutspelets kvartsfinal. Men det kan bli svårt. Ingen motståndare underskattar oss idag.

Spelarna som ska göra det är bland annat målvakten Julius Hudacek och tjecken och stjärnnyförvärvet Jakub Krejcik. Huvudtränaren ”Lill-Kenta” Johansson är nöjd med sin spelartrupp:
– Vi är oerhört glada för Jacob, en mycket namnkunnig spelare. Men det gäller att få ihop laget, att alla trivs och presterar.

Örebroklubben har förstärkt alla lagdelar. Spelarnas testvärden är bättre än någonsin. Publikstödet och intresset för klubben ökar stadigt. Abonnemangsförsäljningen slår nya rekord.
Nu återstår att se om även de sportsliga framgångarna fortsätter. Seriespelet börjar 17 september då ÖHK möter Modo Hockey hemma på Bern Arena.

Mycket mer än ägg vid Stjernsunds gård

Om Örebro Hockey gjort en riktig resa, så gäller det i högsta grad även för Mikael och Inga-Lill Gilbertsson vid Stjernsunds Gård.
Från en betydligt blygsammare utgångsläge på 1990-talet omsätter gården idag cirka 50 miljoner kronor. Och verksamhetsområdena har blivit betydlig fler. Jordbruk, ägg- och köttproduktion förstås, men också gårdsförsäljning, hyresbostäder, tomtförsäljning, snöröjning och annat.

– Hur hanterar man växtvärk? Undrade Mikael Gilbertsson lite på skoj. Jag gillar att bygga, att skapa. Det blir lätt tråkigt när allt är klart.

Stjernsunds Gård har 20 anställda. Arealen är på cirka 1 000 hektar brukad åker och bete. Av detta är cirka 450 hektar arrenderad. Skogen är på drygt 300 hektar.

Gårdsbutik som lockar 

– Vår gårdsbutik har blivit en riktig turistattraktion och omsätter närmare fem miljoner kronor per år. Våra produkter ökar hela tiden och från och med nu kommer vi att sälja allt vårt eget kött i butiken.

I butiken säljs också fem procent av gårdens äggproduktion. Lite mer äggande siffror: De cirka 110 000 värphönorna levererar ungefär 90 000 ägg per dag, eller om man så vill, sex ton ägg. Av hönsen är 18 000 ekologiska, vilket bland annat innebär att de är frigående utomhus.
Om allt detta och mycket annat berättade makarna Gilbertsson.

Den tredje programpunkten ”Let´s dande – bakom kulisserna” uteblev dock.
– Dermont Clemenger tvingades lämna sent återbud för en TV-inspelning. Men han har lovat återkomma vid ett senare tillfälle, förklarade Håkan Bollwig, ordförande i Åsbro Näringsliv.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-08-28 12:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.