Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hembygdsföreningar tappar efter pandemin

Jörgen Geschwindt och Ingela Oxelgren ses här vid bygdegården i Lerbäck. Foto: LG MånzonJörgen Geschwindt och Ingela Oxelgren ses här vid bygdegården i Lerbäck. Foto: LG Månzon

Hembygdsföreningarna i hela landet har mist medlemmar, så även i Lerbäck. Pandemin är en viktig orsak till det.

- Har man inga aktiviteter så är det ju lätt att tappa medlemmar, säger Ingela Oxelgren, som är ordförande för Lerbäcks hembygdsförening.

Hembygdsrörelsen är Sveriges näst största rörelse, och som mest har man haft 500 000 medlemmar. Nu har siffran minskat till 450 000 själar.

- Under fjolåret minskade hembygdsrörelsen med 9 000 personer på sammanlagt 2 000 föreningar och även vi känner av en minskning, säger Ingela, som även är ordförande för Örebro läns hembygdsförbund.

Hembygdsföreningen i Lerbäck bildades 1921, och i år skulle det egentligen varit 100-års jubileumsfirande.

- Men pandemin satte stopp för det, säger Ingela Oxelgren. 

Inget publikt sedan 2020

Föreningen har i likhet med många andra inte haft några publika arrangemang på ett och ett halvt år. 

Men nu, efter att restriktionerna är borta, tar det fart igen. 

- Den 3 november ska vi ha en filmkväll, och det blir det första publika vi haft sedan februari 2020, säger Ingela.

Pandemin är bara en av orsakerna till medlemstappet. Föreningslivet i stort i landet dras med stora svårigheter att rekrytera nytt folk som är villiga att engagera sig.

- Det behövs yngre krafter. Medelåldern hos våra medlemmarna är mellan 70 till 85 år. Människor åldras, och orkar inte engagera sig som i unga år.

- Men det är svårt att rekrytera, och speciellt i de lite yngre åldersgrupperna. Även pensionärsföreningar som PRO och SPF har drabbats.

En skolsal finns inredd på hembygdsgården. Foto: LG Månzon En skolsal finns inredd på hembygdsgården. Foto: LG Månzon
Välkomnar fler - gärna yngre

Jörgen Geschwindt, aktiv i föreningen känner igen sig.

- Strax innan jag fyllde 65 och skulle bli pensionär kom det en massa erbjudanden i brevlådan om att gå med i föreningar. Men det gick direkt i pappersåtervinningen, säger Jörgen, 75 år fyllda.

Men nu sitter han som medlem i Lerbäck, mycket aktiv i dokumentationsgruppen.

Föreningen ser gärna ett nytillskott i de något lägre åldrarna.

- Gärna runt 40 år, men det är ju åldrar där man står mitt uppe i livet med allt vad det innebär. Men vi har förståelse för att folk inte har tid. Även om man är intresserad och har 3-4 barn som ska skjutsas på kvällarna, arbetet kräver så mycket mer numer, och man ska förverkliga sig själv och gå på gym.

Ett medlemsskap betyder inte att man ”bara måste” sitta av ett antal möten. Mycket finns, att sätta tänderna i, inte minst praktiskt. Hembygdsgården ska skötas, föremål ses om, och ett omfattande dokumentationsarbetet pågår, torp letas upp för att dokumenteras, med mera med mera.

Inte alla hembygdsföreningar har en liten järnväg på sina marker, men i Lerbäck finns det. Foto: LG Månzon Inte alla hembygdsföreningar har en liten järnväg på sina marker, men i Lerbäck finns det. Foto: LG Månzon
Finns mycket att sätta tänderna i

- Vi har inte mindre än elva kommittéer, säger Ingela och nämner i en hast dokumentationsgruppen och arkivkommittén.

Filmverksamheten då? Jo, föreningen har det också, det pågår ett ständigt filmande. För några år sedan gjorde man en 60 minuters spelfilm, ”Enslingen på Bockön” (med hela arsenalen av filmare, regissör och skådisar). Denne ensling var en klurig filur som levde ensam på ön i Tisaren, och han stod i kontakt med franska vetenskapsakademin. Som inte det räckte gjorde han en egen tideräkning, indelat i decimaler. Filmen rönte stort intresse och har visats för tusentals personer.

- Vi har fortfarande publikrekordet när filmen visades på Sjöängen i Askersund, säger Jörgen Geschwindt. 

"Förbjudet att slänga gamla bilder"

Föreningen har ett digert arkiv med cirka 4 400 bilder. Mängder av glasplåtar och papperskopior har scannats in digitalt av dokumentationsgruppen.

- Vi försöker hela tiden få in fotografier från nära och kära i samband med bouppteckningar och liknande. Skriv att det är förbjudet att slänga bort gamla bilder! Även om det saknas uppgifter om namn på de som är på bilderna kan det finnas människor som känner igen personerna, säger Stig Hagström, i föreningen.

- Skriv också att vi vill ha in fler bilder. Vi behöver fylla på arkivet med äldre Lerbäcksbilder, passar kollegan Gunnar Hallin på att infoga.

Inget tapp i antalet besökare

Föreningen ser dock ingen avmattning när det gäller de som besöker hembygdsgården - innan pandemin kanske man ska tillägga. Såväl ung som gammal kommer till gården.

- Vi visar hembygdsgården, skolan besöker oss, tittar på hantverk, hur man spinner och täljer och det tycker barnen är jättekul, säger Ingela.

Till detta ska bland annat läggas hembygdsdagar, spelmansstämma, traktorrally där det går att åka med i traktordragen kärra - en stor publikmagnet där 250 personer deltagit, filmkvällar. Traktorrallyt räknar man ska återkomma nästa år. 

- Det är väldigt svårt att planera aktiviteterna för kommande år eftersom vi inte vet hur läget är då, säger Ingela Oxelgren och tänker på pandemier. 

FAKTA

Det var på ett kommunalfullmäktigesammanträde år 1921 då en kommitté på 7 personer utsågs att undersöka möjligheten att få till stånd en fornstuga, lämplig att förvara gamla föremål från bygden i. Året därpå antog kommittén namnet Lerbäcks fornminnesförening och år 1929 ändrades namnet till Lerbäcks hembygdsförening. Ivan Svensson på Skyllbergs Bruk skänkte år 1929 en tomt vid gästgivargården i Lerbäck till hembygdsföreningen.

Lerbäcks hembygdsgård är unik eftersom den tillhör ett fåtal sockencentra i Sverige, där kyrka, gästgiveri, sockenstuga och hembygdsgård är samlat. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-27 15:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.