Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hembygdsförbundet
höll stämma i Lerbäck

Ingela Oxelgren välkomnade medan Björn Palmqvist registrerade stämmoombuden. Foto:Henrik ÖstenssonIngela Oxelgren välkomnade medan Björn Palmqvist registrerade stämmoombuden. Foto:Henrik Östensson

För första gången sedan 2019 träffades under tisdagen Örebro läns Hembygdsförbund för en stämma. Värd för stämman är Lerbäck hembygdsförening. Platsen, Lerbäck hembygdsgård och Lerbäcks församlingsgård.
95 personer deltog i stämmoförhandlingarna.

– Det är naturligtvis härligt att få träffas på riktigt. Vi hade digital årsstämma i fjol. Men det var inte särskilt många som deltog tyvärr. Därför känns det extra bra att äntligen träffas på riktigt. Extra roligt med bra väder, så vi kan hålla till ute, åtminstone delvis, sa Ingela Oxelgren, ordförande för Örebro läns hembygdsförbund.

Hembygdsförbundet samlar ju drygt 70 hembygdsföreningar över Örebro län. Cirka 75 ombud från de olika föreningarna var anmälda. Det var Gustav Svensson från Skyllberg som satt ordförande för förhandlingarna.

Riksspelemannen, Per Falkenström underhöll . Riksspelemannen, Per Falkenström underhöll .

Några mer allvarliga  diskussioner blev det nog inte tal om.

– Nej, vi har inga inkomna motioner. Det handlar till största delen om olika val, att få fram en styrelse, sa Ingela Oxelgren.

Under förmiddagens kaffepaus underhöll riksspelemannen, Per Falkenström på fiol. Lite senare blev det dikter av ”Den blyge”, alias Levi Karlsson.

– Vi har börjat komma tillbaka efter de tuffa pandemiåren. Vi i Lerbäck hade vår första aktivitet efter pandemin, nationaldagsfirandet, det kom 70-80 personer, vilket är bra. Nu satsar vi allt på Lerbäckmarken.

Många i hembygdsrörelsen är lite äldre. Något som som gjorde att pandemin drabbade extra hårt. Många föreningar har knappt haft någon verksamhet under pandemitiden. 

75 personer deltog på stämman som hölls på församlingsgården i Lerbäck- 75 personer deltog på stämman som hölls på församlingsgården i Lerbäck-
Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-14 14:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.