07 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

”Nya” Hantverkshuset är invigt

Tal av ordförande Åsa Wistrand.Tal av ordförande Åsa Wistrand.

När någon verksamhet ska läggas ner eller någon byggnad ska rivas kan en människas motstånd mot detta räcka för att ändra ett fattat beslut. Kickis Eliasson startade en facebook-grupp som växte i styrka och antal. Det gruppen kämpade emot var rivningen av Hantverkshuset som skulle ersättas av ett fyravåningars bostadshus.

Åsa Wistrand, styrelsens ordförande hälsade välkommen, glatt överraskad av antalet besökare. 

– Vi ville köpa huset av kommunen, några politiker var positiva men inte alla. Det var mycket formalia, hur man bildar en förening, förhandlingar med kommunen, sökande efter handlingar med mera. I december 2018 var kommunstyrelsen inbjuden och blev positiva och ville hjälpa föreningen. Finansiering genomfördes med lån, sponsorer och medlemsavgifter och föreningen blev ägare till huset.

400 timmars arbete 

Under innevarande år startade renoveringen av gamla Folkets Hus. Arbetet utförs ideellt men leds av duktiga hantverkare. I första etappen har 20 aktiva lagt sammanlagt 400 timmars arbete bland annat på fönster och dörrar. Fasaden har med Länsstyrelsen hjälp putsats och fått ny färg. Arbetet är inte färdigt men styrelsen tyckte att invigning nu passade bra ändå. Hyresgäster finns på plats och uthyrning av lokalen sker till föreningar och privatpersoner. Hyresintäkter är föreningens enda inkomst. 

Bland besökarn fanns bland andra Pehr Falkenström, Stefan Jansson, Helene Nevers och Ingrid Fries Hansson.

Mia Geijer från Länsstyrelsen:

– Det är härligt att en grå dag som denna mötas av så mycket värme. Det som sker här är kulturmiljövård och alla människors angelägenhet.

Caroline Dieker kommunstyrelsens ordförande:

– Roligt att få vara här. Jag läste genom talet som hölls när huset invigdes 1907. Det är på 23 sidor och jag ska inte prata så länge. Jag läste också vad jag skrivit 2017, att det var synd riva huset. 

Fanfar på näverlur

Med en sax från 1800-talet klippte hon bandet, Hélèn Nevers åstadkom en fanfar på näverlur och huset invaderades av uppskattningsvis 150 personer. Alla erbjöds cider, kaffe och hembakat, och kunde gå runt och imponeras och lyssna på musik framförd av ”The Locals”.  Avslutningsvis ”Hantverkshuset i Askersund ekonomisk förening” programförklaring:

– Hantverkshuset är möjligheternas hus! Här får människor växa tillsammans. En mötesplats som är tillåtande, kreativ och familjär, där delaktighet skapar en meningsfull och utvecklande fritid för alla. 

Servering i stora salen.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-18 22:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.