Gå till innehåll
Askersund
En rad klassiska bilar kör nerför en kullerstensgata när folk sitter och står längs trottoaren och tittar på. Träd och byggnader syns i bakgrunden.

Mängder av bilar brukar trafikera Askersunds gator efter Car & Bike Meet. Denna bild för några år sedan. Foto: Anne Helgesson.

Envisheten fick Christian att bli arrangör, trots riskerna

Publicerad: 28 June 2024 11:40

Askersundaren Christian Vargahed kommer ensam att stå som arrangör för cruising efter Car & Bike Meet i Askersund lördag 13 juli. I potten ligger ett ekonomiskt risktagande och mycket jobb. - Jag kan bara hoppas jag inte står där med en stor skuld efteråt, säger han till Sydnärkenytt.

Christian Vargahed ansökte om tillstånd att stå som arrangör för cruising, vid Car & Bike Meet, den 8 april och 21 maj fick han beskedet att hans ansökan beviljats. 

Stor kostnad för ordningsvakter

Detta innebär att cruising nu är tillåtet i Askersund under hela kvällen, denna dag då det kryllar av åksugna gamla bilar. Senaste åren har cruising varit begränsad och från klockan 21 har det rått förbud att ens köra genom centrum.

Illustration av en smed som hamrar metall, inramad av ett däck och två röda klassiska bilar. Texten lyder

En logga och t-shirt till evenemanget har tagits fram.

Det är dock inte “bara” för Christian Vargahed att vifta med sitt tillståndspapper och luta sig tillbaka. Mycket jobb krävs för att få allt att gå runt. Och pengar måste läggas ut. 

-I tillståndet ställer polisen krav på att jag ska ha tio av polisen förordnade ordningsvakter. Det är dit den stora summan pengar krävs och den första offerten jag fick in landade på 80 tusen kronor. Nu har jag fått ner den summan något. Men kort sagt så går alla inkomster till att betala ordningsvakter, säger Christian Vargahed.

-Det är också svårt att få någon att ställa upp att städa efteråt, så jag skulle vilja ha möjlighet att avlöna den föreningen med ett bidrag av mindre storlek, fortsätter han.

Christian Vargahed står ensam som arrangör. Han har ingen förening i ryggen.

-Jag arrangerar detta helt ensam och kan bara be till högre makter att jag inte står med en skuld på tiotalet tusen kronor efter detta. För att få in pengar startade jag tidigt en gofoundme-insamling där människor som uppskattar cruisingen kan skänka gåvor. Jag har också fått igång biljettförsäljning, samt tillsammans med min sponsor, Hartmans Ord och Bild och designern Emelia Björnberg, gjort t-shirts som vi sålt, där alla vinstpengar går direkt in i kassan till cruisingen. Om det skulle bli en succé och det blir några korvören kvar så kommer de läggas som grundplåt inför nästa år.

“Jag väljer att lita på folk"

De ordningsvakter som krävs till evenemanget kommer utifrån. 

-Det är omöjligt att få tag i så många ordningsvakter mitt i sommaren till en och samma kväll. Så bolaget jag anlitat kommer behöva köra hit vakter från bland annat Jönköping. På grund av att det var bråttom att börja jaga personal så fanns ingen annan möjlighet än att säga att “vi kör”, innan jag ens visste om det skulle gå ihop sig ekonomiskt. 

En skäggig man med basebollkeps och en röd och svart t-shirt står i ett skogsområde.

Christian Vargahed är välkänd i Askersund. För några år sedan var han med i TV-programmet "Tjuv & Polis" och blev då ensam segrare. Ifjol höll han en manifestation på torget mot kommunens trafikregler och brände dokumentet kring dessa.

-Förhoppningsvis blir det lättare nästa år. I år ringde kommunen mig när ansökningstiden hos Länsstyrelsen egentligen passerat. Men kommunen och Länsstyrelsen har varit fenomenala med att hjälpa till att ordna in det här tillståndet.

Det känns som du tagit en stor risk och även lägger på dig mycket jobb?

-Det är en risk, men jag väljer att lita på att folk vill ha detta. Det är så den stora massan uttryckt det i alla fall. Jag gillar min kommun och minns tillbaka på hur mycket evenemang vi haft, men som tyvärr dött ut och cruising och Car & Bike Meet är en sak som jag hoppas får leva och frodas. 

“Tänds en djävul i mig”

Är det något annat som gjort att du engagerat dig i detta?

-Jag har någon nerv som hamnar i kläm när något blir svårt. Det tänds en djävul i mig då. Att arrangera något nu är ett rent elände jämfört med förr. Men då ger jag mig fan på att det ska gå. Trots byråkrati och massa annat vansinne som gör det hela svårare. Det är mycket jobb, bara att ansöka om tillstånd är en djungel för någon som inte själv arbetar med den typen av frågor. Men nästa år blir det lättare, när man har rutin. Det är det jag försöker intala mig.

Flygfoto av en veteranbilshow som visar olika klassiska bilar på en stor gräsyta bredvid en vattenmassa med deltagare som går och samlas runt fordonen.

Car & Bike Meet arrangeras först och brukar alltid locka massvis av bilar till Askersund. På kvällen vill många av dem cruisa runt i centrum.

Intäkter kommer alltså främst från biljettköp av chaufförer som vill delta i cruising. En biljett kostar 240 kr, det täcker en bil oavsett antal passagerare. Hur har det då gått än så länge med intäkterna?

-Vi är väl halvvägs ungefär mot vad som lagts ut. Många avvaktar nog väderprognosen innan de bestämmer om de vill köpa biljett. Jag försöker vara tydlig med att det endast går att köpa biljett via Nortic. Men det kommer nog vara en del fordon som dyker upp på kvällen och inte löst biljett. 

Vill fortsätta engagera

Hur har Askersunds kommun tagit emot att du ordnar detta?

-Kommunen krävde en arrangör, men min åsikt är att man ifjol bemötte spekulanter på helt fel vis och inte hade full koll på ansvarsområdena. Till i år så har man låtit en jurist kolla på det och tagit fram ett dokument, det dokumentet anser jag vara korrekt och beskriver exakt det jag hävdade förra året.  Så i år är alla överens och kommunen har varit väldigt hjälpsamma och positivt inställda. 

Som Christian Vargahed varit inne på i sina svar är detta inget han har för avsikt att sköta “bara” ett år. Tanken är att hålla i det framöver med. 

-Om det visar sig att det finns intresse så ska jag hålla i. Känslan är att det kommer vara betydligt lättare nästa år när man gjort det en gång. Man slipper uppfinna hjulet på nytt. Men då kommer vi nog vara några fler inblandade, avslutar han.

Car & Bike Meet vid Alsens strand brukar locka runt 1 600 utställare och 8 000 besökare. Denna bil- och mc-utställning anses vara en av Sveriges mest populära. Många ytterligare bilar som inte är med på utställningen tar sig också under dagen/kvällen till Askersund för cruising. Tillståndet gäller till klockan 23.

Annons

askersund