Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Gylling bemöter
rykten om Norra bergen

Norra Bergen i Askersund. Foto Maria AnderssonNorra Bergen i Askersund. Foto Maria Andersson

Omvandlandet av det gamla äldreboendet Norra Bergen till bostadslägenheter verkar ha saktat in. Envisa rykten gör gällande att arbetet saktat in på grund av uteblivna betalningar. Det är också bekräftat att bolaget förlängt betalningsfristen till vissa underleverantörer.
Jonas Gylling, VD Norra Eden AB ger nu sin bild av vad som hänt.

I början av 2021 sålde Askersunds kommun det gamla äldreboendet Norra bergen till familjen Gyllings fastighetsbolag 3GGG invest. Ett nytt dotterbolag, med syfte att bygga om och driva fastigheten bildades, Norra Eden AB. Planen som presenterades var att omvandla det gamla äldreboendet till moderna seniorlägenheter med personal på plats delar av dygnet och gemensamhetslokaler. 

Jonas Gylling presenterade också en vision där det även skulle byggas några mindre lägenheter som skulle kunna hyras ut till unga med rabatterad hyra. Tanken är då  att ungdomarna skulle kunna hjälpa till med att ordna aktiviteter med de äldre i huset.

– Lite är det väl den svenska avundsjukan som gör sig påmind i de här ryktena, hävdar Gylling.

Anställt ny projektledare

Gylling har svarat på frågor skriftligt. 

– Vi bygger just nu 20 lägenheter. I somras valde vi att avsätta vår projektledare. Efter detta anställde vi en ny projektledare, som till stor del fått börja om från början med mycket som rör projektet, skriver han.

Han fortsätter:

– Han har fått kontrollera allt ifrån tidsplaner, egenkontroller, dokumentation och framför allt gått igenom alla fakturor och avtal. Detta har varit en lång process som tagit lång tid. Det innebar att bygget stoppades upp i cirka 3-4 veckor.

”Felaktigheter ska rättas till”

Efter denna genomgång berättar Gylling att det uppdagats en del felaktigheter som har fått och får konsekvenser för en del inblandade parter.

– Givetvis är det då en del fakturor som vi bestrider för det helt enkelt inte följer de avtal som är signerat. Helt enligt svensklagstiftning. Vi förutsätter att dessa felaktigheter rättas till. Bygget är nu i gång och tidsplanen håller. Det blir inflyttning 15 december 2022.

Enligt Gylling ser tidsplanen ut så här: Trädgården   till lägenheterna i fas 1, alltså de 20 lägenheter som nu byggs,  kommer grovplaneras innan vintern och plantering av växter sker våren 2023.

– Fas 2 och 3, resterande 33 lägenheter, är på ritbordet och den sista justeringen är gjord ifrån vår sida.

Dessa faser kommer sedan påbörjas nu i vår, 2023. Då blir en ny upphandling.

Få vill kommentera

Vad vi vet är att några fakturor till underleverantörer hamnat obetalda hos Kronofogden, men att pengarna sedan betalats in och ärendena därmed avskrivits. Det kommenterar inte Gylling.

Vi har också varit i kontakt med flera underleverantörer. Ingen har så här långt velat kommentera.

Norra Eden AB är som sagt Dotterbolag till 3GGG invest. Familjen Gylling är kanske mest kända i Askersund för företaget Silkflower Import.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-22 10:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla