Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Gruvmuseet lockar i Svemestertider

Zinkgruvans Dynamit-Harry. Skapad av Sören Niklasson. Foto: Weine AhlstrandZinkgruvans Dynamit-Harry. Skapad av Sören Niklasson. Foto: Weine Ahlstrand

Svemester gäller. Det märks vid Zinkgruvans gruvmuseum där besökssiffrorna är rekordhöga, trots att utländska turister uteblir.
– Den här veckan har vi haft cirka 40 besökare per dag, berättar Lovis Kläre som sommarjobbar vid museet.

Hon håller koll på statistiken, sköter cafeterian där det serveras fika med nybakat bröd, med mera.

– Ett jättebra sommarjobb. Kul att träffa alla besökare och surra med “gubbarna”. De är seriösa och roliga på samma gång.

Ideella krafter

“Gubbarna” är de ideella krafterna som håller igång museet genom att guida besökarna, sköta kontakter, reparera, klippa gräs, förnya utställningarna och mycket annat. Det är i dagsläget museichef Rickard Muckernhirn tillsammans med Bert Ramstedt och Percy Stenholm, alla tre erfarna gruvarbetare.

Lovis Kläre gillar sommarjobbet vid Zinkgruvans gruvmuseum. Lovis Kläre gillar sommarjobbet vid Zinkgruvans gruvmuseum.

– Det är roligt, annars skulle vi förstås inte orka hålla på. Men vi blir gärna fler, gärna lite yngre krafter. Vi är ju inga ungdomar precis, säger Rickard Muckenhirn.

När Sydnärkenytt besöker museet en stekhet förmiddag så kommer besökarna i en jämn ström. De vandrar runt bland gamla gruvlok, lastmaskiner, borrmaskiner och annat från gruvans historia. Här finns också en utställningshall med fordon som används i gruvan, exempelvis gruvans gamla ambulans. Vid så gott som alla föremål finns informationsskyltar och QR-koder som öppnar för ytterligare mer information.

Utöver det berättar guiderna gärna om gruvdriften förr. Och om någon önskar så drar de igång någon av de gamla maskinerna.

Ulla Stollenwerk Lindlöf hittade sin farfar i gruvmuseets bildsamling. Ulla Stollenwerk Lindlöf hittade sin farfar i gruvmuseets bildsamling.

Vid gruvmuseet finns också bergartsprover och en modell av gruvan som hela tiden uppdateras. I en avdelning visas bilder som berättar om både gruvans och samhällets historia.

Hittade farfar på bild

– Jag hittade en bild på min farfar från gruvans 100-årsjubileum 1957, berättar Ulla Stollenwerk Lindlöf som bor i Jönköpingstrakten och nu besöker museet i Zinkgruvan tillsammans med sin familj.

Farfadern hette Ernst Stollenwerk och var verksam vid gruvföretaget som då hette Vieille Montagne. Hans far Josef Stollenwerk var en av pionjärerna när det belgiska gruvföretaget etablerade sig i trakten.

Evy Adolfsson och Dennis Legander från Sommen i Småland fick en åktur på museets järnväg tillsammans med lokförare Rickard Muckenhirn. Evy Adolfsson och Dennis Legander från Sommen i Småland fick en åktur på museets järnväg tillsammans med lokförare Rickard Muckenhirn.

– Ibland har de som kommer hit lokal anknytning, ibland inte alls. De är i alla åldrar och de kommer från hela Sverige. Innan pandemin hade vi många utländska besökare men de uteblir fortfarande. Nu är det svenskarna som svemestrar, säger Rickard Muckenhirn.

Det gäller för bland annat för Evy Adolfsson och Dennis Legander från Sommen i Småland som kom till Zinkgruvan med husbil.

– Vi brukade göra längre turer ut i Europa. Nu under coronapandemin blir det kortare svemesterturer. Nu har vi besökt gruvmuseet i Zinkgruvan och efter det bär det iväg till porslinsmuseet i Godegård, förklarar de båda.

“Intressant, värt att bevara”

En bit bort på det gamla gruvområdet har Iris och Gunnar Öhman från Tyresö pausat rundvandringen vid en parkbänk.

 Iris och Gunnar Öhman från Tyresö gillar arbetarmuseer. Iris och Gunnar Öhman från Tyresö gillar arbetarmuseer.

– För oss var det oplanerat. Vi har bott i Askersund i natt och så såg vi skyltarna om gruvmuseet. Och det var värt ett stopp. Intressant och verkligen värt att bevara. Vi gillar arbetarmuseer i allmänhet. Fast nu bär det iväg till Bergs slussar. Sverige är fint nästan överallt.

De flesta besökare tar även en tur på museets järnväg genom det så kallade Tomteberget. Längs vägen står fler gamla gruvmaskiner. Många vill också ta gruvhissen 200 meter ner under jord och där få en guidad tur i den gamla gruvdriften, något som varit möjligt tidigare men som inte går i coronatider.

– Vi hoppas kunna återuppta den attraktionen nästa säsong. Det finns också stort intresse för dagens moderna gruvdrift. Något som vi har på gång att kunna presentera via en tv-monitor här vid museet, berättar Rickard Muckenhirn.

Gruvmuseet drivs av Zinkgruvans Bygdeförening med stort stöd av Zinkgruvan Maining. Öppettider: Vardagar klockan 10-16.

- Det går också att boka ett besök vid andra tider. Kan vi så ställer vi upp och guidar, hälsar Rickard Muckenhirn.

Gruvmaskiner. Gruvmaskiner.
Också gruvmaskiner. Också gruvmaskiner.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-16 14:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.