26 September 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Grävning i Åmmeberg borde anmälts

Den uppgrävda planen i Åmmeberg. I bakgrunden det gamla förfallna kontoret. Foto: Henrik ÖstenssonDen uppgrävda planen i Åmmeberg. I bakgrunden det gamla förfallna kontoret. Foto: Henrik Östensson

I Åmmebergs serviceby, bakom det gamla, förfallna kontoret, har fastighetsägaren täckt av jord för att bygga en uppställningsplan. Det borde han inte gjort utan att meddela Länsstyrelsen.

På och omkring det gamla industriområde som fram till mitten av 1970-talet utgjorde Zinkgruvans anrikningsverk och utskeppningshamn får man nämligen inte gräva, eller flytta massor utan att först anmäla till Länsstyrelsen.

Marken är nämligen rejält förorenad.

– Börjar man gräva, eller flytta massor i ett sådant område riskerar man att gifter som finns bundna i marken börjar läcka. Vi vet ju om de gamla miljösynderna i det här område. Därför har det en speciell status. Man måste anmäla till oss för i princip vad man än ska göra, säger Malin Ahlm, tillförordnad chef på Länsstyrelsens miljöenhet.

Vad händer nu?

– Grävningen är ju redan genomförd, skadan skedd. Det vi sagt är att markägaren måste komma in med en anmälan och dessutom täcka jordhögarna ordentligt. Det måste täckas med något slags duk, eller plast. Sedan får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, vad som ska hända med massorna, fortsätter Malin Ahlm

Massorna får nämligen inte flyttas vart som helst, eller hanteras hur som helst.

Det finns så här långt ingen misstanke om miljöbrott eller liknande.

– Vi vill bara få in en anmälan. Den borde kommit innan arbetena, så vi hade kunnat tagit ställning till hur de borde gjorts.

Det finns en hel del provtagning på marken i området. Den är ordentligt förgiftad. Bland annat stängdes ju ortens badplats på grund av det.

– Marken innehåller metaller, tungmetaller. Bland annat bly och kadmium. Så länge marken, jorden ligger någorlunda stilla är faran för att gifterna börjar röra sig, rinna ut i vatten, mindre. Växtlighet hjälper till att binda, hålla kvar gifterna. Men gräver man ökar risken för urlakning.


Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-15 14:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.