13 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Källsprångs Gård satsade lokalt tidigt

Anders Östlund driver ihop med sin fru Maria Källsprångs Gård utanför Åsbro. Foto: Anders BjörkAnders Östlund driver ihop med sin fru Maria Källsprångs Gård utanför Åsbro. Foto: Anders Björk

I 92 år år har Källsprångs Gård varit i familjen Östlunds ägo. Gårdsbutiken har varit välbesökt i år och nyligen har man satsat på att bygga upp ett stort växthus för att odla slanggurka.

Familjen Östlund har drivit gården sedan 1920-talet. Länge var det ett traditionellt lantbruk med kor, grisar, höns och häst. Anders Östlund tog 1985 tog över verksamheten och det blev då förändringar.

Endast ekologiskt och KRAV-märkt

- Vi började 1989 med att lägga om verksamheten för gården, då blev allt ekologiskt och KRAV-märkt, så därifrån märks en ordentlig skillnad, säger Anders Östlund.

Anders har även jobbat med hissar och lås och som svetsare, men sedan drygt 20 år är det bara Källsprångs Gård som gäller. Förutom Anders så är hans fru Maria med och driver gården och man har tre personer anställda. Dessutom har man haft ett 20-tal sommarjobbande ungdomar i år som varit på plats en kortare tid.

Källsprångs Gård var tidigt ute med att bara odla KRAV-märkt och ekologiskt. Källsprångs Gård var tidigt ute med att bara odla KRAV-märkt och ekologiskt.

​På gården odlas framförallt potatis, kål och morötter. Men även sallad, gurka, rödbetor och en hel del annat. Det mesta säljs lokalt. En hel del distribueras till Örebro Trädgårdshall och därifrån vidare till olika affärer och restauranger i länet. En liten, liten del hamnar i gårdsbutiken som har funnits i fem, sex år.

- En butik för självplock. Man betalar med swish eller kontanter som läggs i en burk.

Nytt stort växthus för gurka

Ni har inga problem med stölder på grund av den öppenheten?

- Nej, nej. Kära nån. Tvärtom är folk väldigt generösa. Ibland skriver de lappar där det står “tack för att ni finns”. Dessutom har vi knappt några kontanter i lådan.

​En ny satsning för året är att man har byggt ett stort växthus på 800 kvadrat där det odlas slanggurka. Även plantor finns i växthuset. “Vi har haft en liten plasttunnel tidigare och när det varit kalla vårar har vi fått problem med dåliga plantor, så nu tyckte vi det var dags att satsa på att bygga det här växthuset”, fastslås.

Vädret under sommaren har varit växlande, och det är inget minus.

- I juni var det varmt väder och därefter har det blivit lite kyligare och mer regn. Det har varit kallt nu senaste tiden, men det är okej för de flesta av våra grödor, inte gurkorna dock, de vill ha det varmt.

Inte påverkats negativt av covid-19

Hur har covid-19 påverkat er?

- Det har faktiskt blivit mer att göra. Det är ofta full rusch i gårdsbutiken och många äldre som kommer hit, de upplever det nog som lite lugnare att åka ut på landet än att trängas i stora butiker centralt. Folk har också hajat till över det här med att det kanske är bra att det finns lokala bönder som producerar lokal mat.

Det enda negativa som nämns är att man hade sparat undan massor med kulpotatis som skulle säljas till finkrogarna i Örebro. Men det blev inget med det under den försiktighet som rådde. Dock lyckades man ändå sälja mycket av potatisen vid gårdsbutiken.

Anders Östlund tittar till sina gurkor i växthuset. Anders Östlund tittar till sina gurkor i växthuset.

Man har 40 hektar mark att odla på. Förutom Källsprångs Gård så odlar man även på en annan gård i Åsbro, som ligger på andra sidan riksvägen. ​Att gården varit KRAV-märkt sedan 1989 är en lång tid och där var man tidigt ute.

- KRAV bildades 1984 och vi var bland de första i länet som blev det, minns Anders.

“Som att jobba på en akutavdelning”

Hur ser ni på framtiden för er del då?

- Vi ångar på och ser positivt på framtiden. Vi tror att det finns möjlighet för våra produkter att både finnas kvar och kanske också öka i omfattning.

En hönsgård att trivas i. En hönsgård att trivas i.

Man har inte så värst uppdelade arbetsuppgifter utan hugger in där det behövs.

- Att jobba på en gård är lite som att jobba på en akutavdelning. Man springer runt för att hinna med det mest nödvändiga under dagarna. Det är inte så att vi filosofierar så mycket kring vem som ska göra vad utan man gör det man kan och hugger in där det behövs, avslutar Anders Östlund.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-29 17:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.