15 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Veteranbussen ska bli som ny

Bussen när det begav sig. Få delar finns kvar, t ex vänstra dörrhalvan men med EU-stöd ska den rulla igen. Foto: Askersunds veteranfordonsklubb.Bussen när det begav sig. Få delar finns kvar, t ex vänstra dörrhalvan men med EU-stöd ska den rulla igen. Foto: Askersunds veteranfordonsklubb.

Den gamla REO-bussen, årsmodell 1931, rullade troget i trakten och slutade som skrot. Askersunds veteranfordonsklubb tänker bygga upp den igen och skapa ett rullande kulturarv..

Det handlar om en historisk buss, som trafikerade linjen Askersund-Åmmeberg-Zinkgruvan. Klubben äger bussen och har har fått EU-stöd i ett Leaderprojekt med målet att få den rullande till 2022. På lördagen visades projektet för första gången upp för allmänheten. 

REO är initialerna i namnet Ransom Eli Olds, som var en amerikansk bilkonstruktör och racerförare. Han startade bilföretaget Oldsmobile i slutet av 1800-talet men hoppade efter några år av och bildade ett nytt företag under namnet REO. Personbilstillverkningen upphörde 1936 och man koncentrerade sig på lastbils- och busstillverkning. Den sista lastbilen kom 1990 och namnet REO ägs idag av AB Volvo.

Motorn förefaller helrenoverad och är redan monterad i chassit.
Skrotad i Dunsjö

Hans Gunnarsson i veteranfordonsklubben berättar:

- Den buss som nu är under renovering, eller kanske nykonstruktion, gick i trafik mellan åren 1931-1946. Den hade 17 sittplatser. Under kriget drevs den av gengas och mellan1946-1958 tjänstgjorde den som brandbil i Mariedam och till sist som arbetarkoja. Den skrotades i Dunsjö. 

Bussens bakdel är återfunnen, en kaross i trä som mödosamt måste återskapas.
Läderklädd förarstol.
Började leta delar

För 10-15 år sedan väcktes tanken att försöka återskapa den. En grupp entusiaster grep sig an utmaningen och började leta och samla delar. De har varit framgångsrika i sökandet och det som inte finns kvar nytillverkas. En passande motor hittades på en epa-traktor i Ljungby. 

Det är ett tiotal entusiaster som träffas måndag och torsdag kväll och för arbetet framåt. Nu har de fått en bra plats att hålla till på i Vägverkets gamla lokaler.

Projektet visades upp för första gången för utomstående.
Inte bara för män

De är en bra bit på väg som framgår av bilder men mycket återstår. Man kan inte undgå att imponeras av den kunskap och hantverksskicklighet som gruppen besitter. 

Solveig Samuelsson i klubben hälsar:

- Till denna första visning hade ett fyrtiotal personer infunnit sig, glädjande nog inte bara män. Det kommer att erbjudas fler tillfällen att inspektera renoveringen.  

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-07 21:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.