Gå till innehåll
Askersund / Kultur
En person ger en annan en piggyback-tur bland blommande rosa körsbärsträd.

Riksteater Crea och norska Teater Manu sätter upp "Bröderna Lejonhjärta." I september kommer föreställningen till Sjöängen i Askersund. Pressfoto: Tomas Kold

Sjöängen presenterar
intensivt höstprogram

Publicerad: 1 July 2024 15:41

Kulturhuset Sjöängen i Askersund laddar för en händelserik höst med många stora artistnamn inom olika genrer. Besöker Askersund i höst gör bland annat Lill Lindfors, Al Pitcher, Magnus Carlsson och Grand Kyiv Balett.

Kulturhuset Sjöängen i Askersund laddar för en händelserik höst med många stora artistnamn inom olika genrer. Besöker Askersund i höst gör bland annat Lill Lindfors, Helen Sjöholm, Magnus Carlsson och Anna Stadling.

Nu har Kulturshuset Sjöängen släppt höstens program som bjuder på en salig blandning av allsköns underhållning. Här kan publiken se fram emot så väl humor, dans och teater så som konserter, magi och livesändning på bio.  

– Allt fler arrangörer och biljettköpare har förstått vilket fint kulturhus Sjöängen är! Här finns fri parkering, fantastiskt läge vid sjön, proffsigt bemötande, bra ljud och sköna stolar, kommenterar Anette Rosén Müntzing, kommunikatör på Sjöängen, via ett pressmeddelande som gick ut under måndagen.

Bodybuilding inleder

Inleder höstsäsongen gör man med ett evenemang som kan sägas vara något av ett exotisk inslag på Sjöängens scen - nämligen bodybuilding. 30-31 augusti kommer Muscles World USA:s modell- och fashiontävling till Sverige och Sjöängen.

Muscles World USA är en internationell tävling med amerikanskt ursprung där deltagare tävlar i bodybuilding, modellering, fitness och fashion. Muscles USA är en officiell promotor för bland annat de prestigefyllda tävlingarna Galaxy Championship, Olympia och Muscle Universe. Här finns en plattform där kroppsbyggare kan sträva efter att nå nya höjder.

Den som själv är sugen på att tävla kan läsa mer och anmäla sig HÄR. Vill man istället bara titta på tävlingarna kan man köpa biljetter redan nu. 

En kvinna och en man sitter på köksgolvet och håller varandra i hand. Kvinnan tittar på mannen, som verkar bedrövad, och rör vid hans panna. Båda är ledigt klädda.

En annan föreställning att se fram emot är "Mitt i livet" med Frida Hallgren och Henrik Norlén som spelas 6 oktober. Pressfoto: Sören Vilks

Astrid Lindgrens klassiker

Gillar man inte muskler men är desto mer förtjust i barn- och ungdomsteater så kommer en riktig klassiker att spelar 14 september: Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren.

I pjäsen får man följa historien om de båda bröderna Lejonhjärta som när de lämnat jordelivet anländer till landet Nangijala. Där kämpar de tillsammans mot den ondskefulla Tengil och draken Katla.    

Astrid Lindgrens älskade klassiker fyller i år 50 år. För att fira detta sätter därför Riksteatern Crea, i samproduktion med norska Teater Manu, upp en föreställning av denna tidlösa saga. Uppsättningen regisseras av Mindy Drapsa, som arbetat både inom teater och film. De två bröderna spelas av svenska Akad Plus och norska Nikolai Wisny Schmidt. Rekommenderad ålder från 6 år och uppåt. Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal på scen. 

Tjuvkika på stand up

27 september bjuder man på humor när komikerna Al Pitcher kommer på besök med sin show ”Tid för skratt.” Föreställningen är en klassisk stand up-show som utlovar kvicktänkt humor, byggd på Al’s karaktäristiska interaktion med sin publik.  Al är född i England och uppvuxen i Nya Zeeland, men bor och verkar sedan en längre tid i Sverige.

Föreställningen på Sjöängen är en provföreställning och en möjlighet att ta del av Al Pitchers nya show innan hans Sverigeturné drar igång under oktober månad.

En kvinna med axellångt ljusbrunt hår och blå ögon ler, iklädd en svart långärmad topp. Hennes högra hand vilar på hennes huvud.

Lill Lindors kommer på besök till Askersund. Pressfoto: Eva-Marie Rundqvist

Pelare inom underhållning

Den 12 oktober kommer Lill Lindfors att inta scenen på Sjöängen tillsammans med några av Sveriges mest rutinerade musiker. Publiken utlovas en blandad repertoar med många utav Lills mest älskade melodier, samt en handfull svängig jazz.

Lill Lindfors karriär sträcker sig över årtionden, där hon haft strålande framgångar både som sångerska och skådespelare. Lindfors kan erbjuda en omfattande repertoar av album som rör sig genom pop och jazz, till traditionella svenska melodier. 84 år gammal är Lill Lindfors fortfarande en pelare inom svensk underhållning, vars rika och breda karriär vittnar om hennes obestridliga talang.

Balett från Ukraina

I november månad, närmare bestämt den 27, blir det balett för hela slanten när Grand Kyiv Balett, från Ukraina, uppträder på Sjöängen med föreställningen ”Snövit och de sju dvärgarna.” Föreställningen är baserad på Bröderna Grimms kända saga, men stilmässigt liknar den en Disney-film. Musiken är komponerat av den polska kompositören Bogdan Pawlowski.

Baletten ”Snövit och de sju dvärgarna” hade urpsrungligen premiär på scenen till Taras Shevchenko National Opera and Ballet Theatre of Ukraine i Kyiv år 1975. Produktionen uppfördes också på scenerna i Kharkiv, Dnipro och Lviv och var en av de mest populära familjeföreställningarna i Ukraina.

Fler programpunkter

För att se hela höstens befintliga program och läsa mer om de olika programpunkterna, besök Sjöängen Askersund

Annons

askersund