Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Engagemang och framtidstro på frukostmöte

Att komma till ett frukostmöte på PerOlofgården i Åsbro klockan sju en fredagsmorgon är en säregen upplevelse. Runt frukostbuffén köar redan ett hundratal morgonpigga och förväntansfulla mötesbesökare. Hela tillställningen har en påtaglig prägel av engagemang och framtidstro.

Lars-Göran Hildor och Marie Kilk.

Under en dryg timma får vi ta del av fyra olika presentationer. Först ut är Alléskolan, som representeras av förbundsdirektör Marie Kilk och utvecklingschef Lars-Göran Hildor.

Sydnärkes utbildningsförbund driver skolan. Hallsberg, Askersund och Laxå är de kommuner som ingår.

2008 var ett brytningsår då Alléskolan stod inför stora utmaningar. Kumla kommun hade lämnat förbundet för att starta en egen gymnasieskola. Dessutom blev det tillåtet för ungdomar att fritt välja gymnasieskola även utanför det egna gymnasieområdet. Tilläggas skall också att friskolorna blev allt fler.

Visionen på väg

Visionen var att skapa en god arbetsmiljö präglad av förtroende och respekt. En skola där både elever och personal kunde trivas.

Nu, sju år senare, kan man konstatera att man har lyckats mycket bra. Skolan, som är en av länets största, har idag 1 450 elever och ett stort utbud av gymnasieprogram. Skolan har elever även från intilliggande kommuner såsom Lekeberg, Degerfors och Vingåker. Totalt sett har man elever från 45 kommuner, mycket tack vare sina idrottsprofiler i bågskytte och orientering.

Under det kommande året kommer man att skapa en huvudentré och en amfiteater.

Emil Hambre och Emil Chandorkar.
Sveas expanderar

Därefter var det ”Sveas” tur. Företaget presenterades av ägarna Emil Hambre och Emil Chandorkar.

Sveas, som har funnits sedan 1940, har växt på senare år. Det senaste tillskottet är café Tutingen i Askersund. ”Sveas” har därmed fem konditorier i Örebro, Kumla och Askersund.

En minst lika viktig del av verksamheten är förstås bageriet, som förutom att förse konditorierna med bulla och tårtor, levererar bröd till ett fyrtiotal livsmedelbutiker. I bageriet arbetas det nästan dygnet runt. Under ett år bakas bl.a. 150 000 semlor och 1 300 smörgåstårtor. Ägarna betonar hantverksskicklighet och yrkesstolthet. ”Sveas” skall inte vara ett ”industribageri”.

Mikaela Mannbrink och Eva Augustini arbetsklädda till frukost.
Företagskrukor från Östansjö

Eva Augustini och Mikaela Mannbrink. Två kvinnor med trädgårdsutbildning hade en gemensam vision: Att gemensamt driva ett trädgårdsföretag. Chansen kom när de fick möjlighet att ta över Östansjö plantskola.

Idag har plantskolan utvecklats till ett mångsidigt trädgårdsföretag, som förutom försäljning av växter erbjuder kurser, utför trägårdskötsel och ”företagskrukor”.

Emelie Letskog berättar om Edö.
Byggare på Edö

Den fjärde och sista presentationen gjordes av Peter och Emelie Letskog från ÅV-bygg, som berättade om sin del i Edö-projektet i Askersund. I dagarna byggs det första huset och under sommaren kommer bryggorna i Alsen att läggas på plats. Man har också seriösa kontakter med ytterligare tre intressenter och hoppas kunna fortsätta med byggnationen i höst.

Peter Letskog understryker att det inte är dyrare att bygga på Edö än på andra områden i Askersund.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-05-22 15:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.