Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fotboll, höns och franska delikatesser

Och ett nytt nätverk för kvinnliga företagare

Åsbro Näringslivs frukostmöte den 28 januari fyllde PerOlofGårdens matsal till sista plats, och lite till. Cirka 120 deltagare gav sig själva en spontan applåd. Och programmet var som vanligt ”spretigt”.

- Vi vill ha det så. Någonting för alla, förklarade ansvarige Håkan Bolwig.

Morgonmötet innebar officiell premiär för nätverket Åsbro Näringsliv Kvinnors Företagande. Initiativtagare och ansvarig för nätverket är Caroline Karlsson (bilden), själv verksam inom friskvårdsbranschen med företaget Kropp och Knopp.

- Kvinnor driver ofta små företag. Då kan det vara extra bra att ha andra att bolla idéer och tankar med. Jag gick själv från att vara anställd sjukgymnast till att bli egen företagare, och märkte hur kontaktnätet fort försvann, förklarade Caroline Karlssson.
- Tanken med nätverket är att kvinnor ska kunna bygga nya kontakter och utbyta erfarenheter. Finns det intresse så hoppas jag vi kan gå vidare med att ordna regelbundna träffar runt olika teman. Och man behöver absolut inte bo i Åsbro för att få vara med.

Hönseri – men inga ägg
Gunnar Närkeby och företagets nya logga.

Gunnar och Joacim Närkeby driver Närkesberg Hönseri, ett av Sveriges största företag inom unghösuppfödning. Här föds dagsgamla kycklingar upp till slutprodukten värpfärdiga höns, som sedan levereras till äggproducenterna.

- Vi säljer inte bara en höna, utan ett helt koncept. Och vi säljer alltså inga ägg, förtydligade Joacim.

Företaget startades 1951 av brödernas pappa John och har idag 15 anställda, plus ett antal tätt slutna underentreprenörer. Varje år lämnar cirka 1,5 miljoner värpfärdiga höns gården efter ett väl omhändertagande. Uppfödningen sker i en mycket modern och för hönsen optimalt anpassad miljö, något som gjort att företaget är certifierat och prisbelönt i olika sammanhang.

- Vi använder oss inte av antibiotika och då är det viktigt med hög hygien i hönshusen, förklarade Joacim.

Företaget är också framgångsrikt inom skog och lantbruk. Bland annat värms hönshusen i huvudsak med hjälp av flis från den egna skogen samt via vindkraftsatsningar.

Frankrike i Askersund

Ulf Ludvigsson berättade om sitt företag Madame Nature, specialist på franska ostar och andra delikatesser. Affären finns i Askersunds centrum och sommartid även i hamnen.

- Vi har över trettio franska ostar, några italienska och en svensk. En mycket god svensk.

Men företaget saluför även andra produkter från södra Europa och England, marmelader, såser med mera.

- Vi skulle gärna sälja även passande viner men det går ju tyvärr inte, konstaterade Ulf Ludvigsson och slog istället ett slag för 14 juli. Då den franska nationaldagen firas även i Askersund.

VD och tränare för ÖSK – två självmordsuppdrag?

Simon Åström har varit ÖSK-vd i tre månader.

- Klubben sökte en vd som ville vara med och vinna allsvenskan och göra ÖSK till ett etablerat topplag. Med tanke på att ÖSK är den klubb som spelat flest säsonger i allsvenskan av alla lag, utan att vinna den, så var det på sätt och vis ett ”självmordsuppdrag”, inledde han.

Simon Åström verkade dock inte speciellt orolig. Han förklarade att klubben nu lagt en långsiktig plan där omsättningen på 50 miljoner kronor förhoppningsvis ska fördubblas inom några år.

- Ekonomiska och sportsliga framgångar hänger tätt ihop. Vi måste bli bättre på att locka nya målgrupper till arenan, inte minst kvinnor. Det är mycket ”gubbar” nu, konstaterade han självkritiskt.
- Vi är även allt för mycket Örebrocentrerade. Det är därför vi gärna är här i Sydnärke och berättar om verksamheten.

Tränaren Alexander Axén inledde också med att prata om ”självmordsuppdrag”. Även han med glimten i ögat.

- ÖSK är lite som Barcelona när det går dåligt. Då är klubben stor och borde kunna bätter. Det blir mycket kritik.

Vill bygga ”jaget” och laget

Axén tog hastigt över tränarrollen i somras då P-O Ljung valde att sluta. Den nye gjorde en radikal förändring. Det handlade om att gå från ett mera låst spel till ett friare.

- Jag vill bygga ”jaget” hos varje spelare. Det är mitt sätt att bygga ett bra lag.

ÖSK-tränaren avslöjade sedan att han egentligen bäst gillar att träna tjejer, eftersom de ifrågasätter mera. Så berättade han om ett hemligt lag (GAIS) där han fick ett gäng killar att ställa sig vid hörnflaggan på ett ben och med var sin boll i handen. Så gick han därifrån, och spelarna stod kvar.

- Så går inte att göra med tjejer.

Frågor kom förstås om läget i laget. ÖSK-ledarna konstaterade att Nordin Gerzic är tillbaka, en jätteviktig pusselbit. Och att ”Crespo” Kamara med all sannolikhet blir kvar, i alla fall under våren. Årets målsättning då?

- Klart att vi vill vinna varje match. I övrigt har vi lite mjuka värden, som att bli bättre för varje match, att få till mera avslut på mål med mera. Men sådana mjuka värden och mål gillas väl inte av företagare, skojade ÖSK:arna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-01-28 17:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.