Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Motorcykel, byggvaror och lite kungligt

Speedway och byggvaror, kryddat med lite kungligt. Det var ingredienserna vid årets sista frukostmöte med Åsbro Näringsliv. Som vanligt lockad träffen många företagare och andra intresserade till PerOlofGården i Lerbäck.

Frerik Lindgren, Joel Andersson och Kjell Helgstedt från Indianerna i Kumla.

Nästa år fyller speedwayklubben Indianerna 80 år. Från början var namnet Kumla Motorsportklubb. När motorstadion i Sannahed invigdes 1946 kom 23 000 åskådare. Indianernas marknadsförare Kjell Helgstedt berättade om klubbens historia som bland annat innehåller två SM-guld i början av 1990-talet och tre elitseriesilver, 2011, 2014 och 2015.
– Det blev inte guld i år men vi är stolta ändå, förklarade Helgstedt.

Med vid frukostmötet var även två av klubbens förare, rutinerade och meriterade Fredrik Lindgren och unga stjärnskott Joel Andersson. Joel hade även med sig sin motorcykel ända in i frukostmatsalen för allmän beskådan och provsittning.

Det var första gången som en motorcykel funnits med vid ett frukostmöte med Åsbro Näringsliv. Ansvarige Håkan Bollvig konstaterade också att det var första gången som en världsmästare fanns på scenen. Fredrik Lindgren var ju med och körde hem ett bragdartat svenskt guld i Lag-VM i år, en bedrift som gjort att laget nominerats till ”Årets lag” på den kommande Idrottsgalan.
Det gav även en extra applåd på frukostmötet.

Världens näst bästa speedwaylag

De båda Indianförarna berättade om det oftast kringflackande livet som speedwayförare.
– Det brukar bli 100-120 tävlingar per säsong, konstaterade Fredrik Lindgren som inte bara tävlar för Indianerna utan även för Wolverhampton i Storbritannien och den polska klubben Unia Lezsno.
– Sveriges Elitserie är nog den tuffaste ligan just nu. Med andra ord är vi efter SM-silvret världens näst bästa speedwaylag, menade Indianförarna lite med glimten i ögat.

Mattias, Lasse och Magnus Bergqvist berättade om företaget förr och nu.
Fyra generationer Bergqvist

”Sitter man nöjd så går det bakåt”. Så inledde Lasse Bergqvist, ägare till Bergqvist Järn och Byggmaterial. Tillsammans med sönerna Mattias och Magnus berättade han om företagets resa från ett litet sågverk i Närkesberg till att vara ett komplett byggvaruhus i Askersund.

Allt började 1927, när Josef Bergqvist köpte ett sågverk i Närkesberg. Så fortsatte verksamheten med sonen Erik Bergqvist och sedan nästa generation.
– Jag började arbeta i företaget 1971 och blev kvar och tog över ansvaret 1985, berättade Lasse Bergqvist. Och nu håller jag på att lämna över mer och mer till Mattias och Magnus.

Det är alltså fjärde generationen Bergqvist som klivit in i familjeföretaget som idag har 16 anställda och som omsätter närmare 50 miljoner kronor om året.
– Vi förvärvade byggbutiken i Askersund år 2000. Det blev lyckat och efter det har vi växt och byggt på med lite nya lokaler för varje år, berättade Lasse Bergqvist.

Maria och Erik Gunnarsson.
Kungligt till frukost

Tredje och sista programpunkten på frukostmötet handlade om ”Det kungliga året 2015”, boken som web- och reklambyrån Bild & Kultur i Skyllberg producerat. Företagets ägare Maria och Erik Gunnarsson berättade om hur man fått uppdraget direkt från kungen och hur arbetet sedan fortlöpt fram till den färdiga boken.
– Ett superspännande år, konstaterade båda.

För att fira boksläppet håller Bild & Kultur Öppet hus i lokalerna på Brukskontoret i Skyllberg torsdagen den 26 november.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-11-20 13:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.