Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Medvind på seglarskolan

Seglarskola i Askerunds hamn. Foto: Askersunds segel- och motorbåtsklubbSeglarskola i Askerunds hamn. Foto: Askersunds segel- och motorbåtsklubb

Just nu pågår Askersunds seglarskola för åttonde året.
– Det är högryck, vi hade kunnat vara fler, men har hållit nere antalet barn på grund av pandemin, berättar Peder Thunander, som håller i seglarskolan
I morgon blir det regatta, fullt synlig från centrala Askersund.

Om man tyckts sig se ovanligt många segel strax utanför Askersunds hamn de senaste dagarna är det ingen slump. 26 barn mellan åtta och femton år ägnar nämligen dagarna åt att lära sig segla just nu. Man seglar i tre typer av jollar, optimistjollar, laserjollar och en lite större jolle, som kallas RS Feva.

– Det är åttonde året vi ordnar det här i den här formen. Det är ungefär lika delar rena nybörjare och barn som har en del seglarvana, som varit med förr, fortsätter Peder Thunander.

Syftet enkelt, att lära unga att segla och bli sjövana.


Instruktioner och förberrtedelser på land Instruktioner och förberrtedelser på land
Regatta i morgon onsdag

I morgon onsdag avslutas seglarskolan, då ska barnen få prova på det de lär sig.

– Vi brukar avsluta med en regatta, en seglartävling. Det ska vi göra i år också. Det blir roligt. En fin tävling som kommer gå bra att se från land, från flera platser.

Det är sex stycken utbildade instruktörer som håller i seglarskolan.

– Till vår hjälp har vi dessutom fyra femtonåringar, som är på väg att skolas in som instruktörer. Så det är tätt med instruktörer.

Men det är bara bra menar Peder.

– Segling med nybörjare och barn kräver mycket ledare och följebåtar på sjön och vi är väldigt noga med säkerhet och kvalitén på seglarskolan.

Ledarna är utbildade och certifierade av Svenska seglarförbundet.
Det har varit några dagar när det blåst väl hårt för jollarna.

Utbildning i större båt

– Då har vår C55en större seglarskolebåt kommit väl till pass. På den kan vi ledare kan vara ute och segla och instruera 3-4 barn samtidigt.

Bakom seglarskolan ligger Askersunds segel- och motorbåtsklubb.

– Vi har en speciell jolleseglar-sektion, berättar Peder.

Intresset inför årets seglarskola var högre än antalet platser, det blev kö.

– Det var dessvärre nödvändigt att hålla nere antalet deltagare i år.

Ute på sjön. Ibland hamnar vatten på fel ställe. Ute på sjön. Ibland hamnar vatten på fel ställe.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-08-04 8:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.