Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Skidor, skridskor, fiske och modellflyg på frusen sjö

Många vinteraktiviteter på Alsens frusna vatten. Foto: Olle WidellMånga vinteraktiviteter på Alsens frusna vatten. Foto: Olle Widell

Lördag 6 februari kunde många gamla och unga ses på Alsens is. Vädret var strålande med en sol som lyste och värmde från en molnfri himmel. Ett snötäcke på 5-10 cm, och lika många minusgrader och tjock is.

Små barn som tog sina första stapplande skridskoskär, livligt påhejade av sina föräldrar. Många vurpor blev det men åkarna kom snabbt upp igen.

Några vuxna gled majestätiskt fram på skidor och hälsade glatt på mötande skridskoåkare och de som föredrog att promenera.

Det är ju så här vintern ska vara

– Det är ju så här vintern ska vara, hördes någon säga. – Ja så var det när jag var barn, fyllde någon annan i.

Arne Cederblad med sitt modellplan. Arne Cederblad med sitt modellplan.
Högt i det blå. Högt i det blå.

Något som inte var så vanligt förr var det som Arne Cederblad visade. Han hade tagit med ett radiostyrt, hemmabyggt modellplan. Det hade en kraftfull motor som drevs av ett litiumbatteri som räckte för en timmes flygning. Med en spännvidd på 170 cm susade det fram ljudlöst och graciöst, följsamt och säkert manövrerat av ägaren.

– Jag har hållit på med modellflygning sen jag var liten grabb. Jag har kraschat många. I förra veckan blev det två, berättade Arne med ett leende.

Fiskare njöt i solskenet

Den här dagen gick det bra, eleganta landningar och katapultstarter med högerarmen.

En som tog det lugnt och inte blev störd av Arnes flygturer i närheten var Johan Calais, inbiten hobbyfiskare. Han satt bekvämt tillbakalutad på en stol och njöt i solskenet. Dagens fångst var en gös och en gädda och det var han nöjd med.

Johan Calais, en av många som njöt på Alsens is. Johan Calais, en av många som njöt på Alsens is.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-07 10:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.