25 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"De mörka krafterna måste bekämpas"

Regionens Andreas Svahn och Askersunds oppositionsråd Anna Ahnér i första maj-tåget. Foto: Weine AhlstrandRegionens Andreas Svahn och Askersunds oppositionsråd Anna Ahnér i första maj-tåget. Foto: Weine Ahlstrand

Andreas Svahn (S), regionstyrelseordförande i Region Örebro län, var huvudtalare under första maj i Askersund. För övriga tre talare var det debut.

– Första maj-tåget från hamnen till Torgparken lockade fler deltagare än de senaste åren. Även under talen var det publiktätare än vanligt. Kanske bidrog det relativt fina vädret, kanske det politiska klimatet.

Andreas Svahn (S).
Anna Ahnér (S).
Tomas Olsson, LO.
Tage Lingåker, SSU.

Jan-Olov Carlsson, ordförande för socialdemokraterna i Askersunds kommun, inledde med en påminnelse.
– Det är ett speciellt år. För 130 år sedan, våren1889, bildades Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP.

Så tog Andreas Svahn ordet och inledde med att det skulle bli ett annorlunda tal och inte ett  traditionellt första majtal.

– Jag är djupt orolig för framtiden. Det går ett spöke genom hela Europa, inledde han.

– Vi möter spöket i form av fascism, nazism och andra former. Det finns i Europa, i Sverige och även här i Askersund. Idag marscherar vit makt-rörelsen på olika platser i Sverige. Vi har IS, jihadister och andra terrorister. Vi måste bekämpa denna ondska, för våra barn, för kvinnor, för alla. Vi måste ta tillbaka initiativet och stå upp för demokratin.

– Tillsammans måste vi ta ansvar för framtiden, för miljön, för att klyftorna i samhället minskar. Vår generation har en skyldighet att lämna över ett bättre samhälle till kommande generationer. Det har generationen före oss gjort. Vi kan börja med EU-valet 26 maj och då välja bort nationalism och rösta för ett solidariskt samhälle.

"Följer min mormor"

Så gjorde Anna Ahnér, Socialdemokraternas relativt nya oppositionsråd debut som majtalare. Hon inledde med att berätta om en kvinna som gick i 1 majtåget 1956, i samma Askersund.

– Det var min mormor. Hon tyckte att det var viktigt att demonstrera mot orättvisor. Det gör jag också. Jag följer mormors exempel och och kämpar för ett rättvisare samhälle.

– Hon hade tre jobb samtidigt för att kunna försörja sig. Kvinnor tjänade betydligt mindre än män på den tiden. Det har blivit bättre men fortfarande tjänar kvinnor mindre än män även om de gör samma arbete.

Anna Ahnér avslutade med en tidlig uppmaning: "Engarera er".

Ett sämre alternativ

Så följde fackliga toner från Tomas Olsson från LO som tog upp den politiska januariöverenskommelsen och socialdemokraternas tummande på arbetsrätten.

– Alternativet, en M-KD-budget är ett betydligt sämre.

Mellan talen underhöll gruppen Bagatell. 1 Maj-demonstrationen i Torgparken i Askersund avslutades med tal av Tage Lingåker från SSU. Och så förstås Internationalen.

 

– 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-01 16:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.