07 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Zinkgruvan Minings vd presenterade sig

Ett sjuttiotal personer kom på höstens frukostmöte i Sjöängens restaurang på tisdagsmorgonen. Efter en presentationsrunda var det dags för kommunens representanter, kommunalrådet Caroline Dieker, utvecklingschef Henrik Olofsson och den nya kommunchefen Maria Hillman att ta upp några aktuella frågor i vår kommun.

– Kommunen har, som många andra kommuner ett stort sparbeting de närmaste åren, men vi tycker att vi har goda möjligheter att kunna spara det vi behöver, menade Caroline Dieker.

Kommunen kommer också att investera en hel del under de närmaste åren. Den största utmaningen är den nödvändiga om- och nybyggnaden av Närlundaskolan.

Henrik Olofsson berättade om byggandet av ny cykelvägar som pågår framför allt i Askersund och Åsbro. Han bjöd också in till Finalkvällen av ”Tjuv och Polis” i Sjöängen söndagen den 20 oktober.

Staffan Sandström, Zinkgruvan Mining.
Stora utmaningar i gruvbranschen

På frukostmötet presenterade sig också Zinkgruvan Minings nye vd Staffan Sandström.

– Jag har bott större delen av mitt liv i Västerbotten och har efter utbildningen till gruvingenjör arbetat mer än trettio år i gruvbranschen. De sista åtta åren som teknikchef. Jag ska försöka vänja mig vid att bo i Sydsverige, men jag kommer att sakna de ljusa sommarnätterna. Jag har köpt hus vid Vättern och dessutom har jag köpt båt. Det underlättar nog min anpassning, trodde Staffan Sandström. 

– Gruvbranschen står inför stora utmaningar. Det gäller att ligga långt framme i utvecklingen av ny teknik i gruvan. Konkurrensen är stenhård särskilt nu när konjunkturen och därmed malmpriserna sjunker. Den nya tekniken stärker vår konkurrenskraft.

Anneli Hagel, Sjöängsskolan.
Skolans PRAO-program

Sjöängskolans studie- och yrkesvägledare Anneli Hagel berättade avslutningsvis om skolans PRAO-program.

– I början av tvåtusentalet försvann PRAO´n från de svenska skolorna, men sedan i fjol är PRAO´n obligatorisk på svenska högstadieskolor, det gäller både kommunala och privata skolor. Under året kommer eleverna både i årskurs 8 och 9 att ha en PRAO-vecka, berättade Anneli Hagel.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-11 9:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.