Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Länsstyrelsen vill förbjuda körning på badplatser

Länsstyrelsen tycker att åkandet med vattenskotrar i Askersund bör stävjas. Foto: PixabayLänsstyrelsen tycker att åkandet med vattenskotrar i Askersund bör stävjas. Foto: Pixabay

Länsstyrelsen har gjort en skrivelse som föreslår förbud mot körning med vattenskotrar vid Harge- och Hagabadet. Askersunds kommun har fått till den 14 juni på sig att yttra sig i frågan.

​Att körning med snabbgående vattenskotrar nära allmänna badplatser blivit ett problem i Askersund skrev vi om förra året. Askersundsbon Lena Lundholm tillhörde de som mailade kommunen om faran vid Hagabadet.

Kommunen höll med, men sade sig vara maktlösa.

Tydliga gränser sätts upp

“När det gäller bus och okynnesåkning som du syftar på är det polisen du ska vända dig till, Polisen är den myndighet som kan stoppa sådan verksamhet”, svarade Tekniska förvaltningen via mail den gången.

Nu tyder dock mycket på att det blir en förändring, om Länsstyrelsen får som de vill.

Att köra vattenskoter ska fortsatt vara tillåtet, men det får inte köras för nära badplatserna i Harge och Haga. Märken på vattnet, som Askersunds kommun ska sätta upp, ska tydliggöra var gränsen går.

– Askersunds kommun har fått möjlighet att yttra sig innan beslut tas. Kultur- och tekniknämnden har ärendet på sitt sammanträde nästa vecka. Yttrande ska vara Länsstyrelsen till handa senast 14 juni och de tar beslut därefter, säger Susanne Jarl, teknisk chef hos Askersund kommun.

Inte varit förbjudet innan

Har det funnits någon gräns tidigare vid dessa badplatser?

– I Harge finns en avgränsning för att signalera att det är badområde, men det är inte förbjudet att framföra motorfarkost inom området. I Haga har jag inte kännedom om det funnits någon avspärrning. Att lägga ut avgränsning är också en risk för båtar då dom kan fastna i den.

Har detta förslag till beslut kommit efter önskemål från Askersunds kommun?

– På vilka signaler Länsstyrelsen agerar har jag inte kännedom, men kommunen har haft dialog med Länsstyrelsen och jag antar att även privatpersoner har påtalat säkerhetsrisken, avslutar Susanne Jarl.

Länsstyrelsen ser risker

I den utredning Länsstyrelsen gjort i frågan står bland annat att läsa.

“Det har inkommit många klagomål om att vattenskotrar befinner sig vid badplatserna och buskör, samt förtöjer vid bryggorna som är avsedda för badande gäster. Om en reglering inte kommer till stånd bedömer Länsstyrelsen att det föreligger risk att olyckor uppstår.”

Även Sjöfartsverket och entreprenörer som driver Harge Bad & Camping har likt Askersunds kommun fått möjlighet att yttra sig i frågan innan beslut tas.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-02 15:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.