Gå till innehåll
Askersund / Kultur

Fiolläger i Askersund

Publicerad: 26 January 2024 15:57

Ett 30-tal barn och ungdomar i åldrarna 5-16 år gästar fiolläger på Kulturhuset Sjöängen i helgen. Eva Belvelin arbetar som fiollärare på Askersunds Kulturskola och är initiativtagaren till helgens fiolläger.

Tillsammans med engagerade föräldrar tar Eva emot elever från Lerum, Trollhättan, Göteborg, Sigtuna, Stockholm, Bromma och Huddinge.

“Roligaste jag vet”

Eleverna kommer att öva fiol med Eva och föräldrarna ställer upp och lagar mat. Folkets Hus-föreningen kommer även att bjuda på film i Stora salongen och de har tillgång till ungdomsgården och andra salar. 

Helgen avslutas med en konsert för nära och kära.

– Det här är det roligaste jag vet, att undervisa barn och ungdomar. Fiol är det jag har jobbat med i hela mitt yrkesliv och jag insåg ganska tidigt att jag ville bli fiollärare, säger Eva.

– Jag började spela fiol när alla andra spelade blockflöjt, men jag tyckte det var ganska trist och jag lärde mig knappt något. Men så gick min fiollärare en utbildning i Suzukimetoden och efter det fastnade jag totalt.

Kostar inget att delta

Eva har studerat fiol för Shinichi Suzuki, som grundade den så kallade Suzukimetoden. Suzuki kallade själv sin metod för ”modersmålsmetoden”, eftersom pedagogiken är uppbyggd på samma sätt som när ett barn lär sig prata, något som gör att man kan
börja undervisningen i mycket tidig ålder. 

Hon är också utbildad violinist- och violinpedagog.

Eva är en profil inom musikvärlden och förutom lärarrollen på Askersunds Kulturskola anlitas hon som föreläsare, skriver musik, ger ut böcker och skivor och leder även gruppen Scandinavian Strings. 

– Vi har ordnat sådana här fiolläger i flera år nu och det brukar alltid vara populärt. Det kostar inget att delta på lägret, deltagarna betalar bara för maten

Annons

askersund