Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Gnistrande bra glid i Zinkgruvans spår

Tränarna Thomas Bennet och Johan Johansson förbereder dagens träning i valla-rummet i Zinkgruvan. Foto: Henrik ÖstenssonTränarna Thomas Bennet och Johan Johansson förbereder dagens träning i valla-rummet i Zinkgruvan. Foto: Henrik Östensson

I går var det premiär för träning på snö för Zinkgruvans IF. Föreningen har en av länets få längdskidanläggningar med konstsnö och pistade spår. Sydärkenytt var med ute i spåren
– Det skulle behövas fler sådana anläggningar, Har man konstsnö och pistade spår vill alla vara ens kompis, menar Johan Johansson, klubbens ordförande och tränare.

– Jag tävlar just inte längre, det gick bara åt skogen hela tiden, jag kom sist, men jag älskar att träna här, säger Tindra Fröberg innan hon far iväg i spår tillsammans med sin syster, Thia, de kommer båda från Godegård, någon mil från Zinkgruvan.

Glädjen över snön, spåren, är inte att ta miste på.

Från grannskapet kommer Karl Bennet och Erik Johansson, medan en av dagens yngre, åkare, Joy Stenholm, har fått skjuts av farfar ända från Motala. Någon annan har åkt ända från Vreta utanför Linköping.

– Många är efter år av milda vintrar, vana att åka långt, ända till Dalarna ibland, för att åka skidor, menar Johan.

Glada ungdomar på väg ut i spåret i skogen, föret är perfekt. Glada ungdomar på väg ut i spåret i skogen, föret är perfekt.
Två grupper

Föreningen tränar varje vecka med två grupper. En barn-ungdomsgrupp med cirka 15 deltagare och ett gäng med lite äldre ungdomar och seniorer, cirka 10 personer.

– Det här är första kvällen ute i spåren, med snö, även om vi smygstartat lite. Resten av året är det barmarksträning.

Pandemin har satt stopp för alla tävlingar. Men ändå tävlar en åkare från Zinkgruvans IF, Marcus Johansson.

– Han räknas till eliten, då får man tävla. Han bor dock i Östersund just nu, där han pluggar,

15 snökanoner

Klubben har tillgång till inte mindre än 15 snökanoner och en pistmaskin, alltså en sådan bandvagn som brukar jobba i skidbackar. Just nu finns ett 450 meter långt spår färdigt

– Men vi jobbar intensivt med att få igång fler och längre spår nu. Snömaskinerna jobbar dygnet runt, fortsätter Johan.

Men nu finns det ju riktig snö, duger inte det?

– Dels handlar det ju om det väder vi ofta har numera på vintrarna. Konstsnö är betydligt mer hållbar än natursnö. Får vi väl kyligt väder, så vi kan göra snö, kan vi ofta ha bra skidspår långt in i april, trots mildare väder i perioder.

Men Johan menar också att skidåkningen har förändrats.

– Ja, tittar hur de som åker i kväll åker, säger han och pekar:

En ung kvinna far förbi snabbt med så kallad skateteknik.

– Förr drog man upp ett spår på en stig i skogen. Nu krävs det som här en väg i skogen som kanske är 3-4 meter bred. Vi har ett eller två uppdragna spår och pistad yta bredvid för de som skör med skateteknik.

– Det är inget trolleri med snökanonerna. För att det ska fungera att göra snö krävs kyla. Men blir det sedan lite mildare när snön väl ligger är det lite som en glaciär. Den klarar en hel del mildväder. Sedan får vi riva ytan och lägga på mer snö.

En av föreningens femton snökanoner En av föreningens femton snökanoner
Bara tre med konstsnö

Det finns bara tre liknande anläggningar i länet. En i Hällefors och en i Garphyttan. Även om allt arbete på anläggningen i Zinkgruvan sker ideellt är det ingen tvekan om att man har bra sponsorer, inte minst Zinkgruvan Mining.

– Visst är det så. Många hjälper till. När man gör snö krävs både vatten, el och massor med tryckluft, som också kräver ström att framställa. Vi får tryckluft från gruvans stora kompressor. Bränsle för pistmaskinen är en annan stor utsträckning.

Men allt arbete gör klubben själva.

– Vintermånaderna blir givetvis mycket intensiva, stundtals med jobb varje dag. Snökanonerna kräver mycket kunnande. Blir det kallt måste man veta vad man gör. Står det stilla några minuter fryser annars vattnet.

Skidorna är numera Zinkgruvans IFs enda verksamhet.

– Vi har ungefär 350 medlemmar. Men som i alla andra föreningar är det bara ett fåtal, någonstans runt tio personer, som drar runt det mesta arbetet här. Vintertid, när kylan väl kommer, blir det som sagt hårdkörning.

Föreningens pistmaskin går nästan dagligen Föreningens pistmaskin går nästan dagligen

Johan menar att det just nu råder drömväder.

– Ja, det här är en toppenkväll. 5-6 grader kallt. Men vi måste börja med att lägga på lite glidvalla i vall-boden.

Hur gick det förra året, när det var så varmt?

– Det var en dålig vinter. Men vi hade ändå spår och kunde ordna en regional tävling här, säger Johan.

Även om man inte är medlem går det bra att åka skidor i Zinkgruvans IF:s spår.

Kostar 50 kronor

– Ja. Vi tar 50 kronor i dagavgift, vilket är billigt. Då kan man faktiskt också låna skidor och pjäxor. Men vi har tyvärr mest utrustning för barn. Det är vanligt att folk kommer hit och träna säger han och ger sig iväg längs spåret..

Föreningen har jobbat med konstsnö sedan 1996. möjligheterna har utvecklats och byggts ut lite successivt. Det sista årets stora investering har bestått i att byta ut all belysning, både runt klubbhuset och ute i spåren, till modern, energisnål LED-belysning. Både kommunen och riksidrottsförbundet har bidragit med pengar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-13 8:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.